Basia Ritz - Comber z królika w boczku z redukcja winno-miodowa z kaparami, podany z borowikami i lasagnetką z buraka

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Basia Ritz - Comber z królika w boczku  z redukcja winno-miodowa z kaparami, podany z borowikami i lasagnetką z buraka
 

Basia Ritz - Comber z królika w boczku  z redukcja winno-miodowa z kaparami, podany z borowikami i lasagnetką z buraka

Składniki:

 

1 comber z królika

2 nereczki z królika

2 plasterki wędzonego, parzonego boczku lub bekonu

1 ząbek czosnku w łupinie

2 gałązki tymianku

olej

łyżka masła

 

borowiki

zielona pietruszka

sól, pieprz czarny świeżo zmielony

1 burak

1 płat lasagne

 

redukcja winno-miodowa z kaparami

 

2 szalotki

ząbek czosnku

250 ml białego wytrawnego wina

łyżka miodu akacjowego

łyżka kaparów

gałązka tymianku

masło

sól, czarny pieprz (świeżo zmielony)

 

Sposób przygotowania:

 

Nereczki odciąć i oczyścić dobrze z tłuszczu. Comber oczyścić, lekko posolić, popieprzyć i zawinąć w plastry boczku. Olej rozgrzać na patelni i krótko obsmażyć comber i nerki. Gdy sie zarumienią, wrzucić masło, ząbek czosnku i tymianek. Topiącym sie masłem polewać mięso. Po ok. 3 minutach wyjąć królika na papierowy ręcznik i umieścić w ciepłym miejscu.

 

Aby przygotować sos należy usunąć z patelni czosnek i tymianek. Na rozgrzaną jeszcze patelnię wrzucić pokrojone w drobną kosteczkę szalotki, posiekany czosnek i tymianek. Zarumienić. Zalać białym winem i redukować na wolnym ogniu. Dodać miód, doprawić solą i pieprzem, a następnie przecedzić. Do przecedzonego sosu dodać kapary, wymieszać i odstawić.

 

Buraka obrać, pokroić w plastry i smażyć na sklarowanym maśle do miękkości. Posolić.

 

Płat lasagne ugotować w osolonej wodzie. Pokroić buraka i płat makaronu w duża kostkę i ułożyć jedno na drugim, a następnie umieścić w ciepłym miejscu.

 

Borowiki oczyścić i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić odrobinę posiekanego czosnku, dodać grzyby, krótko podsmażyć, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

 

Sos podgrzać i wrzucić do niego nereczki. Po chwili (ok. 1 minucie) wyłożyć je na ciepły talerz (należy go wcześniej na chwilę wstawić do nagrzanego do 90°C piekarnika), na którym również należy ułożyć borowiki i buraczaną lasagnetkę. Następnie przekroić comber i umieścić go na grzybach. Polać sosem.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a ile czasu qrwy królik w piekarniku winien być i w jakiej temperaturze?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      tvnpix