Beata  Kustra
Ma 27 lat i mieszka w Krakowie. Pracuje jako redaktor stron internetowych oraz social media ninja.

Polędwiczki wieprzowe z domowym kiszonym czosnkiem i mozzarellą w środku, owinięte szynką parmeńską, smażone na maśle szałwiowym, w towarzystwie szparagów i pora duszonego na białym wytrawnym winie oraz z puree z kalafiora, ziemniaka i selera.

Składniki:

  • Polędwiczka wieprzowa – 250 g
  • Szynka parmeńska
  • Mozzarella
  • Kiszony czosnek – może być także świeży
  • 5 główek kalafiora
  • Ćwierć małego selera
  • Dwa małe ziemniaki
  • Szparagi
  • Por
  • Łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru
  • Sól
  • Pieprz
  • Świeży rozmaryn
  • Suszony tymianek
  • 5 listków szałwii
  • Masło
  • Śmietanka 30% - 100 ml
  • Białe wytrawne wino – 50 ml

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wycinamy błony. Kroimy na równe kawałki i delikatnie rozbijamy – najlepiej zakrywając polędwiczki folią spożywczą.
  2. Każdą polędwiczkę smarujemy wyciśniętym czosnkiem, solimy i pieprzymy. Na jedną stronę polędwiczki dajemy kawałek mozzarelli, składamy mięso na pół – tak, aby mozzarella była w środku – i zawijamy delikatnie szynką parmeńską.
  3. Na patelni roztapiamy około 3 łyżek masła i dodajemy liście szałwii. Kiedy masło będzie roztopione i zacznie lekko skwierczeć – kładziemy polędwiczki. Smażymy polędwiczki z każdej strony po około 3,5 – 4,5 minuty. Ważne, aby szynka się nie przypaliła. Pod koniec wyznaczonego czasu możemy delikatnie rozchylić szynkę i sprawdzić, czy polędwiczka nie jest surowa.
  4. Ściągamy polędwiczkę z patelni. Na patelnię dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę octu balsamicznego i około 50 ml śmietany – według uznania. Mieszamy i po około minucie – 2-3 łyżki sosu odkładamy na bok. Resztę redukujemy – sos ma zgęstnieć.
  5. W lekko osolonej wodzie gotujemy kalafiora, selera i ziemniaka. Gotujemy do miękkości – jeżeli widelec swobodnie wbije się w warzywa – odlewamy wodę. Garnek dajemy na gorący, ale już wyłączony palnik, wrzucamy do garna ugotowane warzywa i wyciągamy po około 20-30 sekundach – warzywa mają stracić całą wodę z gotowania.
  6. Warzywa wrzucamy do blendera. Dodajemy około 10 ml śmietanki 30%, łyżkę masła, sól, pieprz i blendujemy. Jeżeli uważamy, że puree powinno mieć jeszcze więcej śmietanki – dolewamy około 5 ml. Do puree dodajemy 2-3 łyżki sosu, który wcześniej odłożyliśmy i dokładnie mieszamy.
  7. Do gotującej się wody dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Wrzucamy szparagi i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy szparagi.
  8. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła. Dodajemy pokrojonego w krążki pora i przesmażamy około 2 minut. Dodajemy sól, pieprz, świeży rozmaryn i suszony tymianek. Mieszamy i dodajemy wino oraz szparagi. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż wino wypruje.
  9. Po jednej stronie talerza kładziemy puree, a na nie dwie polędwiczki. Obok dajemy pora i szaragi. Wszystko polewamy sosem.

 

Lime Pie

Składniki:

  • 4 limonki
  • 1 cytryna
  • 160 g herbatników albo ciastek zbożowych
  • 60 g masła
  • Mleczko skondensowane słodzone – 500 ml
  • 4 żółtka jajka
  • 5 białek jajka
  • 225 g cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Masło roztapiamy. Ciasteczka kruszymy w blenderze, dolewamy roztopione masło i mieszamy.
  2. Spód foremki na tatrę smarujemy masłem i wykładamy powstałą z herbatników i masła masą. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 12 minut.
  3. 4 żółtka jajek ubijamy na puszystą, jasną masę. Dodajemy skondensowane mleczko, startą skórkę z jednej limonki, sok z czterech wyciśniętych limonek i dokładnie mieszamy.
  4. Masę wylewamy upieczony spód. Pieczemy przez 13-16 minut w piekarniku w temperaturze 170 stopni.
  5. Kiedy ciasto wystygnie – odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki.
  6. Kiedy ciasto już będzie zimne, przygotowujemy białka. Gotujemy w garnku wodę. Do miski dodajemy 5 białek, 225 g cukru pudru, szczyptę soli, 2 łyżki soku z cytryny i startą skórkę z połowy cytryny. Miskę wstawiamy do garna i przez około 5-6 minut mieszamy trzepaczką masę.
  7. Po tym czasie – kiedy masa będzie gładka – miskę ściągamy z pary wodnej i ubijamy białka na sztywno. Białka przekładamy na górę tary i podpalamy palnikiem (opcjonalnie).

Komentarze (16)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Chce się sprónbować...

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Poledwiczki pieknie przyrzadzone I wygladaja bardzo smacznie

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          smaczne danie i ,,smacznie"podane pozdrawiam.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Super propozycja Beata ;)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  trzymam kciuki .Danie smakowite.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Mmm, ale bym wszamał! Trzymam kciuki

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Przpyszne danie i pieknie podane.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Beatka na mistrza ❤️

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Na pewno Pani się dostanie :) Super przepis, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Dajesz Becia!!! Besoski ❤️❤️

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Wszystkiego naj-trzymam kciuki

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                              tvnpix