Bednarek Paweł: Pierożki wonton nadziewane mięsem kaczki

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Bednarek Paweł: Pierożki wonton nadziewane mięsem kaczki
Bednarek Paweł: Pierożki wonton nadziewane mięsem kaczki  Foto: Jacek Wrzesiński

Pierożki wonton nadziewane mięsem kaczki,
sos orzechowy, blanszowany szpinak

Składniki na 2-3 porcje

Ciasto:

2 szklanki maki
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki wody (lub więcej jeśli potrzeba)

Farsz:

2 piersi kaczki
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
ok 5 cm świeżego imbiru
4 duże ząbki czosnku
½  pęczka dymki
½ pęczka kolendry
1 łyżeczka octu ryżowego
2 łyżeczki chińskiego oleju sezamowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
duża szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
szczypta soli
pieprz czarny

Blanszowany szpinak:

250 g świeżego młodego szpinaku
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka prażonego sezamu
1 łyżeczka chińskiego oleju sezamowego

Sos orzechowy:

1/3 szklanki masła orzechowego gładkiego
1 duża szczypta suszonych płatków chili
2 łyżeczki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli (lub więcej, jeśli nie zawiera jej masło orzechowe)
1/4 szklanki wody

Wodę do ciasta wymieszać z  solą, mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie i wlać słoną wodę. Wyrobić ciasto i odstawić na około 30 min.

Zdjąć skórę z piersi kaczki (zachować do innego dania jako okrasę, można zamrozić). Mięso pokroić na niewielkie kawałki. Zioła posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę a imbir zetrzeć a tarce. Dodać pozostałe składniki na farsz i dokładnie wymieszać.

Składniki na sos do szpinaku wymieszać. Zagotować wodę z odrobiną soli, włożyć szpinak i blanszować  około 1 minuty. Natychmiast przełożyć do miski z lodem, aby przerwać proces gotowania i zachować kolor.  Odsączyć, delikatnie odcisnąć i włożyć do miski, wymieszać z sosem.

W niewielkim rondlu doprowadzić wodę na sos orzechowy do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać kolejne składniki, mieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Znów doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

Przygotowane wcześniej ciasto rozłożyć na około 6 równych porcji, przecisnąć przez praskę do makaronu zaczynając od najszerszego do najcieńszego ustawienia, oprószając mąką ziemniaczaną w razie potrzeby. Można również ciasto cienko rozwałkować przy pomocy wałka. Wycinać na cienkim cieście kwadraty o boku ok 8 cm, włożyć łyżeczkę farszu i mokrym palcem przejechać po krawędziach ciasta. Zlepiać niewielkie sakiewki i odkładać na talerz oprószony mąką ziemniaczaną.

Do gorącego oleju w woku (można to sprawdzić bambusową pałeczką - jeśli pojawią się bąbelki, temperatura jest wystarczająco wysoka) wrzucić pierogi i po ok. 1-2 min. wyciągnąć cedzakiem. Układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Prezentacja:

Na talerz wylać sos orzechowy, na nim ustawić pierożki, dekorować kolendrą i szpinakiem.

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

niewiem czemu on przegral

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      A te mięso trzeba wczesniej ugotowac czy tak na surowo dac a w tych pierozkach jako farsz sie samo zrobi?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Tylko szkoda że nie wie jak się zawija prawdziwe pierożki Wonton

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              istnieje wiele sposobow na zawijanie pierozkow wonton.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  skomplikowane danie ...a poza tym mozna sie w tym chlopaku zakochac..jest sliczny

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                      tvnpix