Biwakowe przepisy i słodkie pyszności!

MasterChef 11 odcinek 7

1.Filip Wałek

I – Migdałowe kruche tartaletki z pieczonymi jabłkami i morelami w białym winie z coulis truskawkowo-bazyliowym

Składniki :

Ciasto kruche :

-250g mąki

-50g mąki migdałowej

-200g masła

-50g cukru

-Jedno żółtko

Mus Jabłkowo morelowy

-50g moreli suszonych

-100g jabłek prażonych

-50l białego wina wytrawnego

- orzechów włoskich

-20g cukru

Coulis bazyliowo - truskawkowe

-50g dżemu truskawkowego

- świeża bazylia

Wykonanie

Ciasto

Mąkę i mąkę migdałową przesiewamy do miski dodajemy zimne masło pokrojone w małe kawałki, cukier i żółtko. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej masy, cisto wkładamy na 10min do zamrażarki, następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 4 milimetrów i układamy w foremkach, foremki z ciastem wkładamy do zamrażarki na 10 min. Tartaletki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 min, wykładamy tartaletkę do wystudzenia

Mus jabłkowo-morelowy

Pokrojone suszone morele wkładamy do garnka z winem i gotujemy przez 10 min, dodajemy prażone jabłka i cukier, gotujemy przez kolejne 10 min, czekamy aż wystygnie dodajemy drobno posiekane prażone orzechy włoskie

Coulis truskawkowo-bazyliowy

Do garnka wkładamy dżem z 3 łyżkami wody, bazylię drobno siekamy i dodajemy do garnka, całość blendujemy na gładką masę.

Podanie

Culis nakładamy pędzlem na talerz tworząc szeroki pas, na środku talerza kładziemy tartaletkę, do tartaletkę wkładamy mus jabłkowo morelowy, posypujemy zmiksowanymi orzechami włoskimi.

2. Dominik Czeronek

I - Tartaletka z pieczonym kremem migdałowym, prażonymi jabłkami na winie i suszonymi śliwkami z chantilly truskawkowym i orzechami włoskimi w toffi

Składniki

Tartaletka

-300g maki

-200g masła

-90g cukru

-2 żółtka

Krem

-125g mąki migdałowej

-110g cukru

-Pół łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr.Oetker-80g masła

-2 jajka

-40g mąki

-150g jabłek prażonych

-80mln wina białego

-5 suszonych śliwek

Chantilly

-200g śmietanki 30%

-3 łyżki dżemu truskawkowego

-¼ łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr.Oetker-10 listków mięty

Orzechy w toffi

-90g cukru

-60g masła

-100g orzechów włoskich

-¼ łyżeczki soli

Wykonanie

Tartaletka

Mąkę, cukier i masło mieszamy przez 3 min w mikserze, następnie dodajemy żółtko i mieszamy do połączenia się składników, zwijamy w folie i wkładamy do lodówki. Po 20 min ciasto wałkujemy i wkładamy do foremek, pieczemy w 180 stopniach przez 7 min. W osobnej misce ucieramy masło z mąką migdałową i cukrem, dodajemy 2 jajka i cynamon, mąkę pszenną. W tym samym czasie na patelni smażymy prażone jabłka wraz z winem przez 5 minut. Krem migdałowy wykładamy na podpieczone tartaletki, wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 30 min. Następnie na podpieczony krem wykładamy podpieczone jabłka i suszone śliwki, całość zapiekamy przez 5 min w 200 stopniach.

Chantilly:

Śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy dżem truskawkowy i delikatnie mieszamy.

Orzechy włoskie:

Na patelni rozpuszczamy cukier, do rozpuszczonego cukru dodajemy masło i mieszamy. Następnie dosypujemy orzechy i całość karmelizujemy na dużym ogniu przez 5 minut. Gotowe orzechy w toffi przekładamy na papier do pieczenia i zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec orzechy siekamy ale nie za drobno.

Na środku talerza układamy upieczoną tartaletkę. Po obu stronach wykładamy po łyżce kremu chantilly oraz posypujemy całość posiekanymi orzechami.

  1. Bartosz Nowak I -Tartaletki wytrawne z nadzieniem z czerwonej fasoli i truskawki z orzechowo-ziołową bezą, majonezem paprykowo-jabłkowym, winną śmietanką i chipsem serowymSkładnikiCiasto kruche:-Mąka (300g)-Masło (200g)

    -mleko (2-3 łyżki, ok. 40ml)-Sól (szczypta, ok. 2g)Nadzienie: -Czerwona fasola w puszce z zalewą (400g)-Dżem truskawkowy (100g)-żółtka jaja kurzego (3 sztuki)-Mąka (1 łyżka, 25g)-Woda (50g)-Kumin, Cynamon mielony z Indonezji Dr.Oetker, papryka słodka, papryka ostra (po 3g każdego)-Śliwka suszona (5 sztuk, ok. 50g)Beza: -Białka jaja kurzego (3 sztuki)-Migdały (5 sztuk, ok. 25g)-Orzechy włoskie (5 sztuk, ok. 25g) --Cukier (łyżka, ok. 15g)-sól (łyżeczka, ok. 5g)-Bazylia, melisa, mięta (po kilkanaście listków) Majonez paprykowo-jabłkowy:-Jajko kurze (1 sztuka)-Papryka marynowana (2 sztuki, ok. 100g) -Jabłka prażone (ok. 50g)-Zalewa z papryki (ok. 2 łyżek) -Oliwa z oliwek (ok. 300ml)Winna śmietanka: -Śmietanka 30% (100g)-Wino białe wytrawne (ok. 2 łyżek, 40g)-Ocet winny czerwony (łyżeczka, 5g)-Cukier (szczypta, 2g)-Sól (szczypta, ok. 2g)Chips serowy:-Ser długo dojrzewający (100g)Wykonanie:

    Ciasto kruche: Na stolnicę wykładamy mąkę, dodajemy masło, sól i siekamy do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy po łyżce mleka. Wyklejamy ciastem formy do tartaletek, nakłuwamy dno, wkładamy do zamrażarki. Następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni do zarumienienia. Nadzienie: Do garnka przekładamy fasolę wraz z zalewą, podgrzewamy, łączymy z przyprawami. Nie dodajemy soli, gdyż woda z fasoli może być wystarczająco słona. Blendujemy całość na gładką masę, przelewamy przez sito do nowego garnka. Dodajemy porcjami konfiturę truskawkową, mieszając. Próbujemy co jakiś czas uważając, żeby masa nie zrobiła się zbyt słodka. Obniżamy płomień do minimum, mieszając dodajemy po jednym żółtku. Jeśli masa jest rzadka możemy dodać odrobinę mieszaniny mąki z wodą, do osiągnięcia konsystencji rzadkiego budyniu. Dodajemy pokrojone w kostkę śliwki suszone, następnie nadzienie przelewamy do podpieczonych tartaletek, zapiekamy w temperaturze 170 stopni do ścięcia masy. Beza: Białka podbijamy w mikserze, dodajemy sól i cukier. Osobno blendujemy zioła, orzechy i migdały. Kiedy masa białkowa będzie już ubita wyłączamy mikser, dodajemy masę orzechowo-ziołową i delikatnie mieszamy. Łączymy całość delikatnie szpatułką. Wykładamy na tartaletki z podpieczonym nadzieniem. Zapiekamy w temperaturze 170 stopni do zarumienienia. Majonez: Do wąskiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy paprykę, jabłka i blendujemy na gładką masę. Następnie wlewamy do naczynia 300ml oleju i podnosimy blender powoli, cały czas miksując. Jeśli majonez będzie zbyt rzadki dodajemy oleju. Śmietanka: Przelewamy śmietankę do misy, dodajemy wino oraz ocet, ubijamy do konsystencji średnio-ubitej śmietany. Dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Chips serowy: Na tarce ścieramy ser, układamy na papierze do pieczenia w okręgach o średnicy ok. 5cm. Zapiekamy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika.Na talerz wykładamy majonez, rozciągamy go łyżką. Po drugiej stronie talerza układamy śmietankę, również rozciągamy. Na środek Układamy tartaletkę, obok chips serowy. Dekorujemy świeżymi ziołami.

    4. Daniel Władymirow

    I - Tartaletki z słonym karmelem i orzechami włoskimi

    Składniki

    -260 gr cukru

    -180 ml śmietany 30 %

    -150 gr orzechów włoskich

    -Szczypta soli

    -Mąka 300 gr

    -Masło 200 gr

    -2 żółtka

    -3 listki mięty do dekoracji

    Przygotowanie

    Ciasto kruche:

    300 gr mąki przesiewamy , dodajemy 2 żółtka , 80 gr cukru , 200 gr masła i wyrabiamy masę .

    Wałkujemy i przekładamy do formy .

    Nadzienie :

    180 gr cukru rozpuszczamy na patelni z odrobine wody , jak cukier się rozpuści dodajemy śmietanę i redukujemy , aż powstanie gęsta masa , doprawiamy szczyptą soli.

    Orzechy prażymy na patelni i dodajemy do masy karmelowej i mieszamy .

    Tartaletki pieczemy w 180 C ( góra – dół) ok 25 min.

    Nadzienie wykładamy do tartaletek i dekorujemy listkiem mięty.

    Tartaletki przekładamy na talerz , dookoła posypujemy pokruszonymi orzechami.

    5. Natalia Spychaj

    I - Racuchy morelowe z prażonymi jabłkami, sosem truskawkowo śliwkowym i masłem migdałowym

    Składniki:

    Racuchy:

    -14g Drożdży suszonych instant Dr.Oetker https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/pozostale/drozdze-suszone-instant-dr-oetkera.html

    -500ml mleka

    -100g cukru

    -250g mąki

    -50g moreli suszonych

    -50g masła

    Jabłka:

    -300g jabłek prażonych

    -4 łyżki śmietanki 36%

    -2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr.Oetker-2 goździki

    -100ml białego wina

    Sos truskawkowo - śliwkowy:

    -1 słoik dżemu truskawkowego

    -50g śliwek suszonych

    -250ml białego wina

    Masło migdałowe:

    -130g migdałów

    -3 łyżki oleju

    -100g masła

    -50ml białego wina

    -4 listki melisy

    -2 łyżki śmietanki 36%

    -Szczypta soli

    -Łyżka cukru

    Przygotowanie:

    Racuchy:

    Mleko podgrzewamy w rondelku. Drożdże kruszymy do miseczki i zasypujemy cukrem. Kiedy mleko jest ciepłe, wlewamy do miski i zostawiamy na kilka minut. Następnie mieszamy wszystko i przelewamy do miski miksera. Powoli dosypujemy mąkę. Ciasto ma być gęste i lepkie, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę, jeśli zbyt gęste dodajemy trochę mleka. Wrzucamy pokrojone suszone morele i mieszamy całość łyżką. Smażymy racuchy na rozgrzanej patelni z olejem zakrywającym całą jego powierzchnię. Ciasto nakładamy łyżką i zarumieniamy z obu stron.

    Sos:

    Dżem truskawkowy wrzucamy do rondelka, dodajemy pokrojone śliwki. Całość zalewamy winem i redukujemy. Dodajemy pogniecione goździki. Sos jest gotowy kiedy zaczyna ponownie gęstnieć.

    Masło migdałowe:

    Do blendera wrzucamy migdały, roztopione masło, olej i melisę. Całość blendujemy stopniowo dodając wino i śmietankę. Dodajemy sól i cukier. Masa ma być gładka i jednolita.

    Na środku talerza układamy dwa racuchy. Polewamy je jabłkami a na szczyt dajemy jedną łyżeczkę sosu truskawkowego. Dekorujemy listkami melisy. Obok racuchów wylewamy łyżkę sosu truskawkowego, a po drugiej nakładamy łyżkę masła migdałowego.

    6. Zofia Masny – Klimczak

    I - Krucha tarta tymiankowa z pieczoną papryką, pieczonym jabłkiem ciecierzycą.

    Składniki

    -250 gram mąki

    -120 gram masła

    -5 jajek

    -łyżeczka suszonego tymianku

    -5 pieczonych papryk

    -150 gram ugotowanej ciecierzycy

    -150 gram pieczonych jabłek

    -250 ml śmietanki 36%

    -180 gram sera długo dojrzewającego

    -½ łyżeczki papryki ostrej

    -½ łyżeczki soli

    -½ łyżeczki pieprzu

    Wykonanie:

    Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pokrojone zimne masło, dodajemy jedno jajko tymianek, szczyptę soli, szczyptę pieprzu. Szybko zarabiamy ciasto, ręcznie lub w mikserze planetarnym. Odkładamy do lodówki do schłodzenia.

    W misie mieszamy jajka, pieczone jabłka, ciecierzycę, ostrą paprykę, sól, pieprz jedną pieczoną paprykę blendujemy i dodajemy do masy. Resztę papryki kroimy w paski.

    Zimne kruche ciasto z tymiankiem wykładamy do formy na tarte, dziurkujemy widelcem. Kładziemy folię aluminiową, wysypujemy obciążenie (np. groch, fasola). Podpiekamy tarte w rozgrzanym do 180 stopni ok 10-12 min.

    Na podpieczoną tarte wylewamy masę jajeczną układamy paski papryki pieczonej i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20-30 min.

    Kroimy trójkąty i podajemy na talerz. Ozdabiamy kawałkami pieczonej papryki i posypujemy natką pietruszki.

    7. Wiktoria Wilmanowicz

    I - Makaron z tuńczykiem, pieczoną papryką i cieciorką

    II - Tartaletki z prażonymi jabłkami i serem długodojrzewającym

    I - Makaron z tuńczykiem, pieczoną papryką i cieciorką

    Składniki:-mąka 300g-2 jajka -3/4 szklanki ciepłej wody-szczypta soli-łyżka oliwy-puszka tuńczyka-pieczona papryka (3 płaty)-4 łyżki cieciorki z puszki-natka pietruszki-sól, pieprz-śmietana 30% 200ml-białe wino wytrawne 50ml

    Przygotowanie:Wysypać mąkę na stolnicę. Wbić jajka, wymieszać widelcem z mąką a następnie dodać wodę, sól i oliwę. Ciasto ugniatać kilka minut. Uformować kulkę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20min. Na patelnię wlać oliwę i podsmażyć na niej cieciorkę. Następnie dodać paprykę, wlać odrobinę wina i odparować. Dodać śmietankę, doprawić i na koniec dodać tuńczyka. Całość zamieszać. Ciasto na makaron wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienkie ciasto i pokroić wzdłuż na cienkie paski. Makaron oprószyć intensywnie mąką i pozostawić do wyschnięcia. Zagotować wodę na makaron i dodać do niej odrobinę oliwy i sól. Do zagotowanej wody wrzucić makaron i gotować około 3 minut. Makaron odcedzić zostawiając kilka łyżek wody z makaronu. Do sosu dodać ugotowany makaron wraz z wodą, całość zamieszać i wykończyć łyżką masła.

    Wykładamy gotowy makaron na talerz, posypujemy startym parmezanem, natką pietruszki i skrapiamy oliwą

    II - Tartaletki z prażonymi jabłkami i serem długodojrzewającym

    Składniki:Ciasto kruche:-300g mąki-200g masła-70g cukru-szczypta soli-jedno jajko Farsz:-prażone jabłka 200g-ser długo dojrzewający 60g-60g orzechów włoskich- Cynamon mielony z Indonezji Dr.Oetker

    -dwie łyżki cukru-świeży rozmaryn-śmietanka 30% 200mlPrzygotowanie:Mąkę wysypać na stolnicę, masło pokroić na kawałki, wsypać cukier i pozostałe składniki. Ciasto krótko zagnieść i włożyć do lodówki na 15min.

    Jabłka podsmażyć na patelni z dodatkiem masła, dodać szczyptę cynamonu, cukier, orzechy i rozmaryn. Po chwili dodać pokrojony ser i mieszać aż się rozpuści. Wlać śmietankę i całość jeszcze chwilę dusić.

    Małe formy na tarte posypać mąką i wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować i wyłożyć cienką warstwę w tartaletkach. Zrobić dziurki widelcem i włożyć do piekarnika na 15min w 180 stopniach. Wyjąć tarty z piekarnika i wyłożyć je farszem. Ponownie zapiec około 15min do zarumienienia.

    Tarty wyjąć z foremek i udekorować plastrem sera, pokruszonymi orzechami i świeżą miętą.

    8. Kuba Tomaszczyk

    I - Zapiekanka z cieciorką, golonką i papryką z dodatkiem sosu paprykowego oraz podpłomykiem i crunch z orzechów i pietruszki

    Składniki:

    Zapiekanka:

    -200g golonki ze słoika

    -150g papryki konserwowej

    -200g cieciorki z puszki

    -60 ml wina białego wytrawnego

    -40g masła

    -100g sera Dziugas 12-miesięcznego

    -80 ml śmietanki kwaśnej 18%

    -Suszony tymianek

    -Suszone oregano

    -Suszona papryka słodka

    -Sól, pieprz

    Sos:

    -100g papryki konserwowej

    -50 ml wina białego wytrawnego

    -20g cukru

    -20g masła

    Podpłomyk:

    -200g mąki

    -100 ml wody

    -Sól

    -Oregano

    -Oliwa

    -50g sera Dziugas 12-miesięcznego

    Crunch:

    -60g orzechów włoskich

    -30g pietruszki

    -Sól

    Przygotowanie

    Zapiekanki:

    Pokrojoną golonkę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła. Po chwili dodajemy odsączoną z cieczy cieciorkę. Po ok. 2 minutach dodajemy pokrojoną paprykę i podsmażamy całość, a następnie przyprawiamy. Smażące się na patelni warzywa i strączki zalewamy winem i redukujemy płyn do momentu wyparowania wina. Następnie dodajemy śmietanki i gotujemy ok. 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do kokilek, a na górę dajemy starty ser. Tak przygotowane zapiekanki pieczemy w 180 stopniach przez ok. 8 minut.

    Sos:

    Na rozgrzaną patelnię z masłem dodajemy pokrojoną paprykę konserwową i smażymy ok. 4 minuty. Do papryki wlewamy wino i redukujemy do wyparowania płynu. Na koniec dodajemy cukier i przekładamy do blendera. Całość blendujemy na gładką masę.

    Podpłomyk:

    Wszystkie składniki na podpłomyk mieszamy do uzyskania elastycznego ciasta. Formujemy z tego placek i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z obu stron po ok. 3 minuty.

    Crunch:

    Orzechy kroimy i prażymy na patelni. Następnie miksujemy orzechy z pietruszką i solą.

    Na środek talerza wykładamy zapiekankę wyjętą z kokilki. Obok nalewamy łyżkę sosu, a następnie układamy pokrojonego podpłomyka. Całość posypujemy crunch.

    9. Bartek Głowacki

    I -Tartaletki z musem z golonki i jabłek z sosem z papryki, szałwii i masła palonego

    Składniki:

    -250 g Mąki

    -250 g Masła

    -4 jajka

    -2 łyżki mleka

    -100 ml wina białego

    -200 ml śmietanki 30%

    -100 g glonki w sosie konserwowej

    -200 g papryki pieczonej konserwowej

    -10 g tymianku, 10g szałwii

    -150 g jabłek pieczonych konserwowych

    -Sól, pieprz

    Przygotowanie

    Z mąki, trzy żółtka, masła, soli i mleka wyrabiamy ciasto kruche i wkładamy do lodówki na 20 min. Po tym czasie wykładamy ciastem tarteletki i pieczemy ok. 10 min. Na jednej patelni smażymy golonkę, jabłka, tymianek i 50 ml wina białego. Dodajemy łyżkę masła i redukujemy wino. Po tym czasie blendujemy masę z jednym jajkiem i 50 ml zimnej śmietanki. Wlewamy do podpieczonych tarteletek — do samego brzegu — i pieczemy kolejne 10 min.

    Na drugiej patelni kładziemy 100 g masła i smażymy do uzyskania brązowego koloru. Dodajemy wino, paprykę pieczoną i szałwię. Redukujemy wino i blendujemy z pieprzem i solą. Śmietanę ubijamy z łyżeczka cukru. Łączymy z musem z papryki i dosalamy do smaku.

    Podanie

    Wykładamy tarteletki na talerz i nakładamy sos śmietanowy.

    10. Ela Stróżyńska

    I - Omlet na słodko z prażonymi jabłkami, morelami i mięta z sosem zabajone

    II Ciecierzyca w sosie paprykowo-morelowym z natką pietruszki

    Składniki

    Omlet

    -3 jajka,

    -3 łyżki mąki,

    -3 łyżki cukru,

    Dodatki

    -słoik prażonych jabłek,

    -50 gram suszonych moreli,

    -garść mięty,

    -150 ml białego wina,

    -2 szczypty Cynamonu mielonego z Indonezji Dr.OetkerSos:

    -3 żółtka,

    -100 ml białego wina,

    -20 gram cukru,

    -garść migdałów

    Wykonanie

    Omlet

    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywną dodajemy żółtka i zmniejszamy obroty miksera. Następnie wyciągamy miskę, dodajemy stopniowo przesianą mąkę i mieszamy łopatką. Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, wlewamy masę i smażymy na wolnym ogniu. Gdy spód się zarumieni wkładamy do nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy do momentu ścięcia się omlet z wierzchu. Wyciągamy omlet z piekarnika, przewracamy go i rumienimy z drugiej strony.

    Dodatki:

    Na patelnię wrzucamy jabłka i drobno pokrojone morele. Dusimy na delikatnym ogniu podlewając winem. Gdy wino odparuje dodajemy pokrojone liście mięty. Całość doprawiamy cynamonem.

    Sos:

    Do garnka wlewamy wody i ją zagotowujemy. Do metalowej miski wlewamy wino, 3 żółtka i cukier. Garnek ustawiamy na parze i ubijamy do uzyskania puszystej masy.

    Z omleta wykrawamy trójkąt, układamy na środku talerza. Na wierzch kładziemy farsz jabłkowy, a z boku podajemy sos. Całość dekorujemy miętą i posypujemy migdałami.

    II Ciecierzyca w sosie paprykowo-morelowym z natką pietruszki

    Składniki:

    -puszka cieciorki,

    -słoik papryki w zalewie octowej,

    -50 gram moreli,

    -garść natki pietruszki,

    -150 ml białego wina,

    -łyżka octu winnego

    Wykonanie

    Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, dodajemy morele, podlewamy wodą i dusimy do odparowania wody. Następnie całość podlewamy winem. Pod odparowaniu wina dodajemy ¾ puszki ciecierzycy i dolewamy zalewę z ciecierzycy. Całość dusimy do uzyskania miękkiej ciecierzycy. Pod koniec dodajemy garść drobno posiekanej pietruszki.

    Wykładamy na głęboki talerz wszystko i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

    1.Filip Wałek

    I Tarte tatin

    II Dorada pieczona w soli z frytkami z batata, sosem holenderskim i sałatką

    I Tarte tatin

    Składniki:

    -4 średnie jabłka

    -150 g cukru

    -230 g masła

    -2 łyżki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr.Oetker

    -Sok z połówki cytryny

    -300 g mąki

    Wykonanie

    Na rozgrzaną patelnię o średnicy ok 20 cm, na średnim ogniu wsypujemy 50 g cukru. Gdy cukier się rozpuści, ściągamy patelnię z ognia i dodajemy masło. Mieszamy łyżką do uzyskania gładkiego karmelu. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Wsypujemy jabłka do miski i zalewamy sokiem z cytryny i wsypujemy cynamon. Wszystko delikatnie mieszamy. Układamy jabłka na ciepłym karmelu jedno przy drugim w okręgu a następnie w środku. Dziury wypełniamy dodatkowymi kawałkami jabłek, tak, aby cały karmel był pokryty. Jabłka z karmelem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10 minut. Mąkę mieszamy z 200 g masła, i 100 g cukru. Wkładamy ciasto do zamrażalnika na 10 minut. Ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy. Ciasto zawijamy na wałku i przekładamy na jabłka, tak aby pokryć jabłka. W rogach patelni wciskamy kawałki ciasta, tak aby po przewróceniu ciasto było po bokach. Tarte pieczemy w piekarniki rozgrzanego do 180 stopni C przez 15 minut. Odkładamy tarte do wystudzenia.

    Podanie:

    Do patelni z tartą przykładamy talerz o większej średnicy od patelni. Odwracamy. Tarta powinna się znaleźć na środku talerza.

    II Dorada pieczona w soli z frytkami z batata, sosem holenderskim i sałatką

    Składniki:

    -1 Dorada w całości

    -250 g soli morskiej

    -250 g soli sypkiej

    -Pół cytryny

    -10 g koperku

    -130 g masła

    -2 żółtka ,1 białko

    -Szczypta estragonu

    -100 g batata

    -250 ml oleju

    -Pół gruszki

    -50 g cukinii

    -Natka pietruszki

    -1 pietruszka korzeń

    -1 cebulka dymka

    -1 szalotka

    -3 liście sałaty

    -1 łyżka białego wina

    -100 ml octu winnego czerwonego

    -30 g cukru

    -4 goździki

    Wykonanie

    W misce łączymy sól, białko i 3 łyżki wody. Mieszamy aby powstała lekko mokra masa. Rybę patroszymy i dodajemy do środka 3 plasterki cytryny, 30 g masła i natkę koperku. Rybę kładziemy na papierze do pieczenia na blaszce i pokrywamy masą solną. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 25 minut. Wyciągamy rybę do ostygnięcia.

    W kąpieli wodnej ubijamy żółtka z winem. Gdy żółtka są puszyste, dolewamy ciurkiem roztopione masło cały czas mieszając. Gdy masa stanie się puszysta, ściągamy z kuchenki i dolewamy sok z cytryny, estragon, sól i pieprz.

    W garnku podgrzewamy ocet, cukier i goździki do zagotowania. Kroimy warzywa i gruszkę w kostkę i przekładamy do miski. Zalewamy płynem i odstawiamy na 20 minut.

    W garnku rozgrzewamy olej. Kroimy batat w paski. Wkładamy pokrojony batat do oleju i smażymy przez ok 5 minut, aż się przyrumieni. Przekładamy na ręcznik papierowy i solimy szczyptą soli.

    Podanie:Ryba w soli pozostaje na papierze na blasze. Obok kładziemy sos przelany do małego naczynia, kilka frytek z batatu oraz kilka liści sałaty. Na liście sałaty kładziemy marynowane warzywa i owoce.

    2.Natalia Spychaj

    I - Tarta Tatin na kruchym cieście z cynamonem, wanilią i jabłkiem

    Składniki

    -300g mąki

    -200g masła

    -100g cukru

    -½ łyżeczki cynamonu mielonego z Indonezji Dr.Oetker

    -½ łyżeczki ciemnego kakao Dr.Oetker

    -3 duże, twarde jabłka

    -1 łyżeczka cynamonu mielonego z Indonezji Dr.Oetker-1 łyżeczka cukru z Wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr.Oetker

    https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/maki-i-cukry/cukier-z-wanilia-bourbon-dr-oetkera.html

    -200g cukru

    -50g masła

    Przygotowanie:

    Mąkę siekamy z masłem i cukrem, a następnie wyrabiamy ręką dodając cynamon i kakao. Zawijamy w folię i zostawiamy w lodówce na minimum 10 minut.

    W tym czasie wsypujemy cukier na patelnię i dodajemy masło. Kiedy masa się rozpuści, mieszamy karmel krótką chwilę. Jak zbrązowieje dodajemy jabłka pokrojone w półksiężyce. Układamy ciasno, by nie było pomiędzy nimi luk. Całość posypujemy cynamonem i cukrem z wanilią.

    Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i układamy na jabłkach. Patelnię wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut- ciasto jest gotowe, gdy się zarumieni. Gotowe ciasto wyciągamy do ostygnięcia.

    Podanie

    Na wystudzoną patelnię kładziemy talerz i obracamy patelnię do góry nogami. Ostukujemy patelnię, żeby całość się odkleiła.

    II: Faszerowana dorada pieczona w soli, z musem z bakłażana i khaki, grillowaną gruszką i oliwą czosnkowo pietruszkową.

    Składniki

    -1 wypatroszona dorada

    -0,5 kg soli kamiennej

    -0,5 kg soli morskiej

    -½ figi

    -1 plaster mandarynki

    -1 plaster cytryny

    -½ szalotki

    -½ ząbka czosnku

    -2 gałązki kopru

    -2 białka jajek

    -Szczypta soli i pieprzu

    -1 mały bakłażan

    -1 małe khaki

    -100ml czerwonego wina

    -200ml białego wina

    -Szczypta ostrej papryki

    -Szczypta słodkiej papryki

    -3 plasterki gruszki

    -2 łyżki miodu

    -1 łyżeczka ostrej papryki

    -½ ząbka czosnku

    -4 gałązki pietruszki

    -120ml oliwy z oliwek

    Wykonanie

    Mieszamy ze sobą obie sole i wlewamy białka jajek. Wszystko ze sobą mieszamy. Doradę nadziewamy szalotką, czosnkiem, koprem, mandarynką i cytryną. Solimy i pieprzymy do jej środka. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy trochę soli, wysypujemy resztę na jej górę i wklepujemy tak, by zakryć całą rybę i zrobić zbitą skorupę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu, w którym wkładając nóż w jej kręgosłup, jest on ciepły, a skorupka soli lekko zarumieniona.

    Bakłażana i khaki kroimy w kostkę. Zalewamy winem białym i gotujemy przez chwilę. Kiedy całość zmięknie przelewamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy. Czerwone wino redukujemy w tym samym rondelku co przygotowywaliśmy bakłażana. Po 4 minutach od zagotowania, przelewamy do blendera i miksujemy z masą.

    Gruszkę dzielimy na plasterki za pomocą mandoliny. Plastry powinny mieć grubość około 0,5 cm. Palcem wcieramy w gruszkę ostrą paprykę i smarujemy miodem. Smażymy na patelni grillowej, lekko nasmarowanej masłem. Kiedy gruszka się zarumieni ściągamy ją z ognia.

    Oliwę podgrzewamy w rondelku. Posiekaną pietruszkę i czosnek z solą wsypujemy do wysokiego pojemnika i zalewamy olejem. Blendujemy całość póki znikną duże kawałki. Przelewamy całość przez sito i wlewamy do skraplacza.

    Podanie

    Rybę zostawiamy w skorupie solnej. Na talerz za pomocą łyżki wyciągamy mus. Gruszkę zwijamy w rulon, a oliwą robimy kilka kropek. Dla dekoracji używamy pietruszki, kopru i figi.

    3. Daniel Władymirow

    I – Tarta tatin

    II - Okoń Morski Pieczony w soli z sałatką z ogórka , pora i koprem włoskim z sosem na bazie octu, oliwy z koperkiem i czosnkiem .

    Składniki:

    -5 średnich jabłek

    -330 g cukru

    -230 g masła

    -2 łyżki cynamonu mielonego z Indonezji Dr.Oetker

    -Sok z połówki cytryny

    -Cointreu 50 ml

    -300 g mąki

    -2 żółtka

    Wykonanie

    Na rozgrzaną patelnię o średnicy ok 20 cm, na średnim ogniu wsypujemy 200 g cukru. Gdy cukier się rozpuści, ściągamy patelnię z ognia i dodajemy masło. Mieszamy łyżką do uzyskania gładkiego karmelu. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Wsypujemy jabłka do miski i zalewamy sokiem z cytryny , cointreu i wsypujemy cynamon. Wszystko delikatnie mieszamy. Układamy jabłka na ciepłym karmelu jedno przy drugim w okręgu a następnie w środku. Dziury wypełniamy dodatkowymi kawałkami jabłek, tak, aby cały karmel był pokryty. Mąkę mieszamy z 200 g masła, i 80 g cukru. Wkładamy ciasto do zamrażalnika na 10 minut. Ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy. Ciasto zawijamy na wałku i przekładamy na jabłka, tak aby pokryć jabłka i wkładamy do piekarnika na 25 min w 180 C. Po upieczeniu odkładamy tarte do wystudzenia.

    Podanie:

    Do patelni z tartą przykładamy talerz o większej średnicy od patelni. Odwracamy. Tarta powinna się znaleźć na środku talerza.

    II - Okoń Morski Pieczony w soli z sałatką z ogórka , pora i koprem włoskim z sosem na bazie octu, oliwy z koperkiem i czosnkiem .

    -1 szt Okoń Morski

    -2 kg soli

    -1 szt koper włoski

    -¼ pęczka pietruszki

    -2 gałązki tymianku

    -1 cytryna

    -Szczypta pieprzu

    -1 ząbek czosnku

    -Ocet winny czerwony 70 ml

    -1 ogórek szklarniowy

    -1 szt małego pora

    -3 białka

    Wykonanie

    Ryba

    W misce łączymy sól, białko i 3 łyżki wody. Mieszamy aby powstała lekko mokra masa. Do środka ryby układamy cytrynę , koper włoski , natka pietruszki , tymianek i doprawiamy solą i pieprzem . Rybę kładziemy na blaszce i pokrywamy masą solną. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 35 minut. Wyciągamy rybę do ostygnięcia.

    sałatka

    Ogórek wydrążamy z nasion i kroimy na cienkie plastry , por przekrajamy na pół i kroimy na drobne paski , koper włoski kroimy tak samo jak por . Doprawiamy octem winnym , oliwą . doprawiamy solą , pieprzem .

    Sos do ryby

    50 ml octu , 20 ml oliwy doprawiamy solą , cukrem , pieprzem , drobno pokrojonym czosnkiem i posiekanym koprem razem mieszamy .

    Podanie

    Rybę delikatnie odsłaniamy od soli i porcjujemy i polewany sosem i sałatką .

    4. Kuba Tomaszczyk

    I Tarta tatin

    II Dorada w soli z dodatkami

    I Tarta tatin

    Składniki:

    -300g mąki

    -200g masła

    -100g cukru

    -2 żółtka

    -100g cukru

    -2 jabłka

    -30g masła

    -Szczypta cynamonu mielonego z Indonezji Dr.Oetker-Szczypta gałki muszkatołowej

    - Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr.Oetkerhttps://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/ekstrakty-i-aromaty/ekstrakty/ekstrakt-naturalny-wanilia-bourbon-z-madagaskaru-dr-oetkera.html

    Wykonanie

    Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy i ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 15 minut do lodówki. Na patelnię wysypujemy cały cukier i smażymy do uzyskania konsystencji karmelu. Gdy cały cukier się rozpuści, to dodajemy masła, a następnie układamy na to jabłka pokrojone w ósemki. Całość chwilę przesmażamy, po czym wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 5 minut. Następnie wyciągamy patelnię z piekarnika i na niej rozkładamy rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy ciasto od góry i wstawiamy do piekarnika na ok. 18 minut. Po tym czasie wyciągamy tarte tatin z piekarnika i przekładamy ją na talerz.

    Podanie

    Tarte przekładamy do góry nogami na talerz.

    II Dorada w soli z dodatkami

    Składniki:

    -1 ryba dorada

    -200g soli morskiej gruboziarnistej

    -100g soli jodowanej

    -2 białka

    -Gałązka rozmarynu

    -Gałązka tymianku

    -Pieprz

    Dodatki:

    Sałatka z pomarańczy:

    -1 pomarańcza

    -10 listków mięty

    -30g fenkuła

    -20 ml oliwy

    Chipsy z batata

    -1 batat

    -200ml oleju

    -Sól

    -Papryka słodka

    Sos jogurtowy

    -100ml jogurtu greckiego

    -20g pietruszki

    -20g koperku

    -1 ząbek czosnku

    -20ml oliwy z oliwek

    -Sok z połowy limonki

    -10ml miodu

    -Pół szalotki

    Przygotowanie

    Ryba w soli

    Doradę oczyszczamy z wnętrzności i łusek. Do środka dorady dajemy gałązkę tymianku, rozmarynu i kilka plasterków cytryny. W misce łączymy dwa rodzaje soli z białkami. Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy trochę soli na nią gałązkę rozmarynu i na to doradę, całość przykrywamy resztą soli. Rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 25 minut.

    Sałatka

    Pomarańcze filetujemy, miętę siekamy a fenkuł kroimy w bardzo drobną kostkę. Wszystko mieszamy w misce z oliwą.

    sos

    Zioła, szalotkę i czosnek siekamy, łączymy w misce z wszystkimi składnikami.

    Podanie

    Rybę podajemy w naczyniu żaroodpornym. Sos, sałatkę oraz chipsy przekładamy do misek.

    5. Bartek Głowacki

    I Tarta tatin

    II Dorada w soli z dodatkami

    I Tarta tatin

    Składniki

    Ciasto kruche:

    -300g mąki

    -200g masła

    -100g cukru

    -2 żółtka

    -100g cukru

    -2 jabłka

    -30g masła

    -Szczypta cynamonu mielonego z Indonezji Dr.Oetker

    Wykonanie

    Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy i ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 15 minut do lodówki. Na patelnię wysypujemy cały cukier i smażymy do uzyskania konsystencji karmelu. Gdy cały cukier się rozpuści, to dodajemy masło, a następnie układamy na to jabłka pokrojone w ósemki. Całość chwilę przesmażamy, po czym wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 5 minut. Następnie wyciągamy patelnię z piekarnika i na niej rozkładamy rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy ciasto od góry i wstawiamy do piekarnika na ok. 18 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę tatin z piekarnika i przekładamy ją na talerz.

    Podanie

    Tarte przekładamy do góry nogami na talerz.

    II Dorada w soli z dodatkami

    Składniki:

    -1 dorada

    -1000g soli morskiej gruboziarnistej

    -100g soli jodowanej

    -4 białka

    -4 gałązki kopru

    -3 ziarna czosnku

    -Pieprz

    Dodatki:

    -Grzybki shimeji

    -200g masła

    -200 ml wina

    -Jedna szalotka

    -4 gałązki kopru

    -Jeden fenkuł

    -100 g groszek cukrowy

    -Cytryna

    -Sól,Pieprz

    Przygotowanie

    Ryba w soli:

    Rybę oczyszczamy z wnętrzności i łusek. Do środka dorady wkładamy koper i czosnek. W misce łączymy dwa rodzaje soli z białkami. Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy trochę soli i na to układamy rybę, a całość przykrywamy resztą soli. Rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 25 minut.

    Dodatki

    Grzybki przesmażamy na maśle i dodajemy sól oraz pieprz. Fenkuła kroimy wzdłuż i smażymy na patelni z masłem i posypujemy cukrem doprowadzając do karmelizacji. Groszek cukrowy blanszujemy. Do całości dodajemy sól, cytrynę i koper.

    sos

    Szalotkę smażymy na oleju i dodajemy wino. Całość redukujemy czterokrotnie. Na koniec dodajemy 100g masła pieprz i sól.

    Podanie

    Rybę podajemy w naczyniu żaroodpornym. Sos, oraz dodatki wykładamy na talerz.

    6. Zofia Masny-Klimczak

    I tarta tatin ze skórka pomarańczy i sokiem pomarańczowym

    II okoń morski w pieczonej soli z sałatką z pieczonego fenkuł z Limonkowym sosem winegret

    I tarta tatin ze skórka pomarańczy i sokiem pomarańczowym

    Składniki

    ciasto:

    -300 gram mąki,

    -200 gram masła,

    -80 gram cukru,

    -2 żółtka

    -4 kwaśne jabłka,

    -200 gram cukru,

    -skórka z pomarańczy,

    -sok z jednej pomarańczy,

    -2 łyżki masła,

    -250 ml śmietanki 36%,

    -skórka z cytryny

    Wykonanie

    Mąkę przesiewamy na stolnice, dodajemy masło, żółtka, cukier, wyrabiamy i dajemy do lodówki do schłodzenia. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Ścieramy skórkę z jednej pomarańczy, wyciskamy sok z połowy pomarańczy. Na patelni robimy karmel. Pod koniec dodajemy masło. Na karmelu układamy ciasno jabłka, a następnie posypujemy jabłka skórką i polecamy sokiem. Na sam koniec wyjmuje my kruche ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przykrywamy ciasno jabłko z karmelem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy do uzyskania złocistego koloru. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na około 20-25 minut. Osobno ubijamy śmietanę, a później dosypujemy skórkę z limonki.

    Podanie:

    Przykładamy talerz do patelni z zawartością i odwracamy razem z talerzem. Podajemy razem z bitą śmietaną.

    II okoń morski w pieczonej soli z sałatką z pieczonego fenkuł z Limonkowym sosem winegret

    Składniki

    okoń:

    -1 duży okoń morski,

    -2 białka jaja kurzego,

    -0,5 kg soli gruboziarnistej,

    -25 dag soli zwykłej,

    -3 gałązki koperku,

    -3 ząbki czosnku,

    -2 łyżki oliwy z oliwek,

    -1 łyżeczka gruboziarnistego pieprzu,

    sałatka

    -2 fenkuły,

    -łyżeczka oliwy,

    -łyżka masła,

    -szczypta soli,

    -szczypta pieprzu,

    winegret limonkowy:

    -1 limonka,

    -5 łyżek oliwy z oliwek,

    -1 łyżka octu,

    -sól do smaku,

    -pieprz do smaku,

    -łyżeczka musztardy

    Wykonanie

    ryby

    W dużej miejsce mieszamy sól, białka. Do brzucha ryby wkładamy koperek, czosnek pokrojony w plasterki, dolewamy oliwę, sól i pieprz. Całą rybę okładamy masą solną. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

    sałatka

    Fenkuły kroimy w plastry i obsmażamy na oliwie, a na koniec smażenia dodJemy łyżkę masła.

    winegret:

    Mieszamy oliwę, ocet, musztardę, przyprawy. Dodajemy sok z limonki oraz jej skórkę.

    Podanie:

    Rybę w soli układamy na półmisek. Na osobnym talerzu układamy fenkuły i polewamy sosem winegret.

    podziel się:

    Pozostałe wiadomości