Dominika Słowik: Pączki Słowika

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Dominika Słowik: Pączki Słowika
Dominika Słowik: Pączki Słowika 

Pączki Słowika

1)      Z konfiturą rabarbarową, polane różowym lukrem buraczanym

2)      Z konfiturą malinową, polane lukrem cytrynowym

3)      Z nadzieniem czekoladowo-śliwkowym z Cointreau

Składniki na ciasto:

500 g mąki tortowej
250 ml mleka
50 g drożdży
50 g masła roztopionego
50 g cukru
5 żółtek
½ łyżeczki soli
50 ml rumu

Wykonanie:

Drożdże łączymy z połową cukru, dodajemy 2 łyżki mąki, i odrobinę mleka, które wcześniej podgrzewamy, aby było lekko ciepłe. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka z resztą cukru ubijamy do białości. Do żółtek przesiewamy mąkę z solą, dodajemy zaczyn, wyrabiając ciasto dodajemy jednocześnie ciepłe mleko oraz rum. W momencie gdy ciasto będzie wyrobione, na sam koniec dodajemy roztopione masło. Gdy ciasto już jest gotowe, podsypujemy je od dołu mąką i odstawiamy do minimum podwojenia swojej objętości.

Gotowe wyrośnięte ciasto, wykładamy na stolnicę, rozkładamy tak aby jego wysokość była ok 1,5 cm a następnie szklanką wykrawamy pączki. Wykrojone pączki odkładamy na ściereczkę, następnie przykrywamy i czekamy jak wyrosną.

Wyrośnięte pączki smażymy w tłuszczu, nagrzanego do ok 180 stopni. Gdy smażymy ich pierwszą stronę, garnek z pączkami przykrywamy. Dopiero gdy odwrócimy pączki na drugą stronę zostawiamy bez przykrywania i smażymy do uzyskania złocistego koloru.

 

1) Pączki z konfiturą rabarbarową, polane różowym lukrem buraczanym

Nadzienie: 200 g rabarbaru, 4 łyżki cukru, odrobina wody

Rabarbar obrać, pokroić wrzucić do garnka, wsypać cukier i wodę, gotować do momentu uzyskania gęstej konfitury.

Lukier: 1 białko, 300 g cukru pudru, 1 łyżka soku z buraków

W misce utrzeć białko z cukrem, gdy lukier już będzie szklisty dodać sok z buraków i wymieszać do uzyskania jednolitego koloru.

2) Pączki z konfiturą malinową, polane lukrem cytrynowym

Nadzienie: 400 g malin, 2 łyżki cukru pudru

Maliny wraz z cukrem podgrzać w garnuszku, do uzyskania konsystencji gęstej konfitury

Lukier: 1 białko, 300 g cukru pudru, skórka z połowy cytryny

W misce utrzeć białko z cukrem, gdy lukier już będzie szklisty dodać skórkę z cytryny i wymieszać do uzyskania jednolitego koloru.

3) Pączki z nadzieniem czekoladowo-śliwkowym z Cointrou

Nadzienie: 200 g groszków czekolady deserowej, 150 g śliwek węgierek, 2 łyżki cukru, 50 ml Cointrou

Lukier: 1 białko, 300 g cukru pudru, ½ łyżeczki cynamonu

W misce utrzeć białko z cukrem, gdy lukier już będzie szklisty dodać cynamon i wymieszać do uzyskania jednolitego koloru.

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a jaką średnice szklanki ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      A co z nadzieniem nadziewamy po upieczeni czy przed ?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          po

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              nie polecam zgrubłem o 20kg

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                  tvnpix