DRUŻYNA CZERWONA

_5JW2266Dania czerwoni 5A.jpg
_5JW2266Dania czerwoni 5A.jpg

Drużyna Czerwona

Botwinka

-3 buraki

-3 pęczki botwinki

-Cytryna

-Kefir-200 ml

-Śmietanka -200 ml

-Pęczek kopru

-Maślanka -200 ml

-Sól

-Pieprz

-Cukier

-Masło

-czosnek

Buraki ścieramy na tarce i gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Wywar z buraków studzimy. Botwinkę szklimy na maśle, na osobnej patelni smażymy czosnek. Całość wrzucamy do wywaru z buraków. Dodajemy pokrojony koper, maślankę, kefir, śmietankę oraz wyciskamy sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Jeżeli zupa jest zbyt kwaśna, to dodajemy cukru.

Zupę przyozdabiamy świeżym koperkiem.

Kofty z sałatą z sosem śmietankowym oraz pieczonymi ziemniakami.

Mięso:

-Mielona wołowina 0,5kg

-Czosnek

-Cząber

-Sól

-Pieprz

-Cynamon

-Papryczka chilli

-Słonina 150g

-Cukier

Mięso mieszamy ze zmieloną słoniną, dodajemy przyprawy, oraz posiekaną papryczkę chilli, formujemy kulki i smażymy na grillu.

Pieczone ziemniaki z sosem koperkowym.

-Ziemniaki

-zioła prowansalskie

-papryczka chili

-sól, pieprz, cukier

-jogurt

-koperek

-cytryna

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aby zmiękły i następnie dopiekamy na grillu z ziołami prowansalskimi i majerankiem.

Jogurt mieszamy z koperkiem i cytryną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem.

Zupa nic z mieszanką owoców oraz prażonymi migdałami i bitą śmietaną.

-400ml mleka

-100ml śmietany

-200g migdałów

-Śmietanka 36%

-6 żółtek

-120g cukru

-Laska wanilii

-Pęczek mięty

-Maliny, winogrona, truskawki, borówki

-Skóra z cytryny

Mleko gotujemy ze śmietaną, miętą ,laską wanilii oraz skórą z cytryny. Żółtka ucieramy z cukrem i dolewamy ciepłe mleko powoli do utartych żółtek przez sito. Wszystko dobrze mieszamy i wstawiamy na gaz. Gotujemy kilka minut. Migdały prażymy na patelni do złotego koloru. Śmietanę ubijamy z trzema łyżkami cukru.

Zupę wlewamy do głębokiego talerza, dodajemy owoce, posypujemy migdałami i ubitą śmietaną J

Lemoniada.

-2 litry wody

-2 grejpfruty

-2 pomarańcze

-Melisa cytrynowa- pół pęczka

-200g cukru

Grejpfruty i pomarańcze kroimy wrzucamy do wody dodajemy cukier,melisę i wszystka dokładnie mieszamy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości