Edyta Kamiennik

Edyta Kamiennik
Ma 23 lata i mieszka w Łodzi. Na co dzień zajmuje się obsługą klienta w firmie energetycznej.

Zupa serowa z oscypiem, chipsem z boczku oraz grzanką z chałki z serem brie i chatney z czerwonej cebuli

Składniki

1,5 l bulionu warzywnego (mój ponad klasyczną włoszczyznę wzbogaciłam o pieczoną paprykę i pomidory)

100g serka topionego typu gouda

100g sera wędzonego typu oscypek

100ml śmietanki 18%

1 surowe zółtko

2 ząbki czosnku

1 papryczka chili

Kurkuma, oregano, pieprz sól

Świeża roszponka

4 plastry boczku wędzonego

Chałka

100g sera brie

3 czerwone cebule

1 Łyżka oliwy z suszonych pomidorów

1 Łyżka miodu

1 Łyżeczka octu balsamicznego

Bulion warzywny podgrzewamy w garnku z pokruszonym serkiem topionym do całkowitego ich rozpuszczenia. Na patelni podsmażamy czosnek z papryką chili i oregano, dodajemy do zupy. Na tarce ucieramy oscypek i również dodajemy. Oscypek powinien  oddać swój smak, żeby nie przywarł do dna garnka należy przemieszać co jakiś czas.  W osobnym naczyniu  dokładnie mieszamy śmietankę, żółtko oraz niewielką ilością wywaru, wlać do garnka. Zupę gotować  30 minut, przecedzić i gotować jeszcze 10.  Doprawić solą, pieprzem, kurkumą . Zupę podawać z chipsem z boczku upieczonym w piecu.

Chutney rozpoczynamy od pokrojenia w pióra czerwonej cebuli i zeszklić ją na oliwie. Następnie dodać ocet balsamiczny, sól oraz pieprz. Ściągamy naczynie z palnika i dodajemy miód.

Chałkę pokroić na grube kromki, delikatnie posolić i ułożyć na blaszce do pieczenia. Na górę poukładać kilka plastrów sera brie i grillować w temperaturze 180 stopni 10 minut. Grzanki podawać z chutney z cebuli. Danie ozdobić kilkoma liśćmi roszponki.

tvnpix