Edyta Kamiennik

Ma 23 lata i mieszka w Łodzi. Na co dzień zajmuje się obsługą klienta w firmie energetycznej.

Zupa serowa z oscypiem, chipsem z boczku oraz grzanką z chałki z serem brie i chatney z czerwonej cebuli
Składniki
1,5 l bulionu warzywnego (mój ponad klasyczną włoszczyznę wzbogaciłam o pieczoną paprykę i pomidory)
100g serka topionego typu gouda
100g sera wędzonego typu oscypek
100ml śmietanki 18%
1 surowe zółtko
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
Kurkuma, oregano, pieprz sól
Świeża roszponka
4 plastry boczku wędzonego
Chałka
100g sera brie
3 czerwone cebule
1 Łyżka oliwy z suszonych pomidorów
1 Łyżka miodu
1 Łyżeczka octu balsamicznego
Bulion warzywny podgrzewamy w garnku z pokruszonym serkiem topionym do całkowitego ich rozpuszczenia. Na patelni podsmażamy czosnek z papryką chili i oregano, dodajemy do zupy. Na tarce ucieramy oscypek i również dodajemy. Oscypek powinien oddać swój smak, żeby nie przywarł do dna garnka należy przemieszać co jakiś czas. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy śmietankę, żółtko oraz niewielką ilością wywaru, wlać do garnka. Zupę gotować 30 minut, przecedzić i gotować jeszcze 10. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą . Zupę podawać z chipsem z boczku upieczonym w piecu.
Chutney rozpoczynamy od pokrojenia w pióra czerwonej cebuli i zeszklić ją na oliwie. Następnie dodać ocet balsamiczny, sól oraz pieprz. Ściągamy naczynie z palnika i dodajemy miód.
Chałkę pokroić na grube kromki, delikatnie posolić i ułożyć na blaszce do pieczenia. Na górę poukładać kilka plastrów sera brie i grillować w temperaturze 180 stopni 10 minut. Grzanki podawać z chutney z cebuli. Danie ozdobić kilkoma liśćmi roszponki.
Pozostałe wiadomości