Ewa Szczęsna Ravioli otwarte

_5JW7809Ewa 7A.jpg
_5JW7809Ewa 7A.jpg

Makaron:

-3 jajka

-300 g mąki

-łyżeczka oliwy, szczypta soli

Wszystkie składniki wyrobić na ciasto na makaron, odstawić na pół godzinki, żeby odpoczęło. Następnie wałkujemy cienko makaron, wkładamy listek pietruszki między dwa płaty i wałkujemy tak, żeby pietruszka rozłożyła się po całym makaronie. Kroimy na kwadraty 10x10 cm.

Sos:

-5 boczniaków królewskich

-1 szalotka

-pietruszka zielona

-świeży wyciśnięty sok z imbiru

-sól, pieprz

-masło

-śmietana

Podsmażyć szalotkę na maśle, dodać poszatkowane boczniaki, chwilę podsmażyć na jednej stronie, przewrócić na drugą, smażyć na dużym ogniu, następnie zdjąć z patelni; na tę samą patelnię dodać masło, śmietanę, dodać łyżeczkę soku z imbiru, zredukować śmietanę, dodać pietruszkę posiekaną drobno, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z odłożonymi wcześniej grzybami. Część sosu zmiksować.

Ugotować makaron w osolonej wodzie. Na spód talerza wylać zmiksowany sos, położyć pierwszy płat makaronu, na to sos z grzybami poszatkowanymi, przykryć drugim plastrem makaronu z pietruszką, udekorować grillowanymi boczniakami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości