Grażyna Kuroń: Jajka po benedyktyńsku

Potrawa 2_JW_8685.jpg
Potrawa 2_JW_8685.jpg

Sos holenderski:

1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wina białego 2 żółtka 60 ml masła klarowanego ciepłego Żółtko ubić na kogel mogel, po minucie dodać z sok z cytryny i winą, ubijać na puszystą masę, następnie powoli dodawać masło klarowane cały czas mieszając. Na koniec doprawić cukrem, solą pieprzem czarnym. Jajko wrzucić na wir wody z dużą ilością octu winnego, białko formować w kulkę, gotować ok.3 min do ścięcia białek. Boczek przesmażyć na patelni grillowej, obok położyć kromkę chleba tostowego posmarowanego masłem. Tost wyłożyć na talerz, położyć szynkę oraz jajko. Polać sosem holenderskim.

podziel się:

Pozostałe wiadomości