Iga Drankowska
Ma 20 lat i pochodzi z Brodnicy. W Warszawie studiuje psychologię.

Torcik musowy (6 porcji)

  1. Ciasteczko cynamonowe

150g mąki

100 g zimnego masła

50 g cukru

1 żółtko

½ łyżeczki cynamonu

 

Wymieszaj mąkę, cukier i cynamon. Dodaj masło starte na tarce o grubych oczkach. Zacznij zagniatać. Następnie dodaj żółtko i zagnieć do połączenia się składników. Rozwałkuj i wytnij z ciasta okręgi o średnicy naczynia, w którym umieścisz mus, a następnie ponakłuwaj je widelcem. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Po tym czasie piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut, aż ciasteczka zarumienią się.

 

  1. Żelka wiśniowa

400 g wiśni

100 g cukru

2 łyżki soku z cytryny

1 gwiazdka anyżu

3 ziarna kardamonu

2 łyżki rumu

2 łyżki żelatyny

 

Wiśnie bez pestek umieść w rondelku i zagotuj z odrobiną wody. Dodaj cukier, sok z cytryny, anyż i kardamon. Gotuj przez około 6 minut. W międzyczasie namocz żelatynę w zimnej wodzie (do przykrycia). Pod koniec gotowania dodaj rum. Następnie przetrzyj wiśnie przez sito i umieść sok ponownie w garnku. Podgrzej, następnie zdejmij z ognia i dodaj żelatynę.

Powstały płyn wylej na niedużą tacę wyłożoną folią spożywczą i umieść w lodówce na całą noc. Gdy żelka stężeje, wytnij okręgi, nieco mniejsze niż ciasteczka.

 

  1. Mus z ciemnej czekolady

200 ml śmietanki 36%

75 g czekolady deserowej

25 g mlecznej czekolady

1 łyżka rumu

 

Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę (mleczną+gorzką). Przestudź ją, a następnie dodaj rum. W międzyczasie ubij śmietankę. Gdy czekolada całkowicie ostygnie, dodaj ją stopniowo do ubitej śmietany, delikatnie mieszając, aby śmietana nie straciła objętości.

 

  1. Mus z białej czekolady

200 ml śmietanki 36%

100g białej czekolady

szczypta kardamonu

 

Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj kardamon i wystudź. W międzyczasie ubij śmietankę. Gdy czekolada całkowicie ostygnie, dodaj ją stopniowo do ubitej śmietany, delikatnie mieszając, aby śmietana nie straciła swojej objętości.

 

Czas na składanie ciastka. W silikonowej foremce do monoporcji umieść najpierw mus z ciemnej czekolady. Następnie przykryj mus żelką. Ułóż na żelce mus z białej czekolady i przykryj go ciasteczkiem. Deser włóż do zamrażarki najlepiej na całą noc.

 

  1. Lustrzana glazura

200 g gorzkiej czekolady

75 ml wody

150 g cukru

100 ml słodzonego mleka skondensowanego

10 g żelatyny

Żelatynę namocz w zimnej wodzie do przykrycia. Czekoladę posiekaj na drobno. W rondelku umieść cukier i wodę, doprowadź do wrzenia. Dodaj mleko skondensowane i chwilę gotuj. Zdejmij z ognia i dodaj namoczoną żelatynę. Gorącym płynem zalej czekoladę i dokładnie wymieszaj. Dodatkowo zblenduj polewę na gładką masę, a następnie przecedź ją przez sito, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Polewę przykryj folią spożywczą i ostudź do temperatury około 30 stopni.

 

Zamrożony deser ułóż na kratce i polej wystudzoną polewą lustrzaną. Włóż go do lodówki, aby rozmroził się, a glazura stężała. Możesz go również dowolnie udekorować, np. płatkiem róży czy jadalnym złotem.

 

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix