Iwona Kurczab

Iwona  Kurczab
Ma 29 lat i urodziła się w Limanowej. Obecnie mieszka w Berlinie, gdzie pracuje jako rekruter.

Meksykański Burger Wegański z kaszy jaglanej i czerwonej fasoli z batatami I dwoma sosami

W środku burgera znajdziemy: majonez wegański (na spodzie bułki), rukolę, burgera, quacamole, karmelizowaną czerwoną cebulę i musztardę sarepską (od góry bułki). 

Domowe bułki pszenno-owsiane (9 sztuk):

Składniki: 
1,5 szklanki mleka roślinnego 
30g świeżych drożdży 
2,5 szklanki mąki pszennej 
1 szklanka mąki owsianej 
1 łyżka syropu z agawy 
2 łyżeczki soli 
1/3 szklanka płatków owsianych 
2 łyżki oleju 
Dodatkowo: sezam/ płatki owsiane 

Do miski wkruszyć drożdże i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać, przykryć i odstawić na kilka minut. Dodać syrop z agawy, przesiane mąki, sól i płatki owsiane. Można zacząć wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Wyrobione ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto oprószyć mąką i zostawiać pod przykryciem w ciepłym miejscu 2 godziny lub do podwojenia objętości. 

Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Z Przygotowanego ciasta wyrobić bułki, i położyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na kolejne 20-30 minut. 

Wyrośnięte bułki posmarować delikatnie mlekiem roślinnym i posypać sezamem bądź płatkami owsianymi. Bułki piec 15-20 minut (aż się zarumienią). Chwilę ostudzić, i gotowe.

 

Meksykański burger wegański (4-5 sztuki)

Składniki:

250g czerwonej fasoli 
1/2 szklanki kaszy jaglanej 
3 łyżki sezamu 
3 łyżki nasion słonecznika
1/2 papryczki chilli 
Mała czerwona cebula 
ząbek czosnku 
sól

pieprz
papryka wędzona
kumin
kolendra

 

Ugotuj kaszę jaglaną. Cebulę i czosnek obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. To samo uczyń z chilli - nie musisz obierać :). Na suchej patelni lekko podpraż ziarna słonecznika i sezamu. 
Odcedzoną, lekko rozgniecioną fasolę, ugotowaną kaszę, warzywa i nasiona wrzuć do miski i wymieszaj. Wedle uznania i smaku dodaj przyprawy, ja osobiście ich nie "żałuję" by smak burgerów był pełen smaków. 
Nagrzej piekarnik do 180 st.C i przygotuj blaszkę  papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formuj kotleciki około 8-10 mm i piecz około 10-15 minut.

 

 

Karmelizowana cebula:

 

Składniki
2-3 czerwone cebule średniej wielkości 
2-3 łyżeczki oliwy 
3-4 łyżeczki brązowego cukru 
2 łyżeczki octu balsamicznego 
odrobina wody
Sól

Pieprz 

Cebulę pokrój w kółeczka, i podgrzej na patelni oliwę. Smarz cebulę na małym ogniu aż zrobi się miękka. Następnie dodaj odrobine wody, ocet balsamiczny oraz cukier. Mieszaj aż cukier zacznie się karmelizować. Przypraw delikatnie solą i pieprzem.

 

Quacamole:
mała czerwona cebula 
pół limonki 
czosnek 
pieprz
sól

avocado 
oliwa 
kumin

Pokroić na drobną kostkę czerwoną cebulę. Dodać avocado (należy rozgnieść na przykład widelcem), sok z limonki oraz czosnek. Doprawić solą, pieprzem, kuminem i dodać trochę oliwy do smaku. 


Majonez wegański z wody spod ciecierzycy

Składniki:
160 ml wody spod ciecierzycy (1 puszka)
1 łyżeczka soku z cytryny 
1/2 łyżeczki soli 
1 łyżeczka musztardy sarepskiej 
duża szczypta pieprzu 
1/2-2 szklanki oleju rzepakowego 

Wszystkie składniki poza olejem, umieść w wysokim naczyniu. Delikatnie pochyl blender i miksuj na wysokich obrotach 1-2 minuty. Powinna powstać piana, a całość "podejść" lekko do góry. 
Wlewaj powoli olej, nie przestając miksować. Ilość oleju zależy od tego, jak gęsty majonez chcesz uzyskać. Przechowuj w lodówce w maksymalnie tydzień.


Sos słodko-ostry

Składniki: 
Chili 
Limonka 
Imbir 
2 ząbki czosnku 
woda 200ml 
cukier 60g 
2 łyżki octu ryżowego 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Pokrój w drobne kawałeczki (bądź część rozgnieć w moździerzu dla lepszego smaku) chilli, imbir oraz czosnek. Wszystkie składniki prócz cukru i mąki ziemniaczanej umieszczamy w garnuszku z wodą i podgrzewamy. Następnie dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i pozostaw chwile na niskim ogniu.

 

Bataty z piekarnika:

Składniki:
3-4 bataty
oliwa z oliwek 
rozmaryn 
wędzona papryka 
pieprz
sól

 

Bataty pokroić w łódeczki. W miseczce zmieszać oliwę z rozmarynem oraz wędzoną papryką. Wymieszać bataty z marynatą. Rozgrzać piekarnik do 220 st.C i wyłożyć bataty na papier kuchenny. Piec przez około 15-20 minut.

tvnpix