Izabela Czerniawska

Ma 23 lata i urodziła się w Białymstoku. Obecnie mieszka w Birmingham i jest managerem we włoskiej restauracji.

Stek wołowy z pierogami ruskimi na sosie z czarnego pieprzu Składniki: - pomidorki koktajlowe (ok.5 sztuk na gałązce) - rukola (garść) - parmezan (dwie szczypty) - olej z avocado (łyżka) -pieprz czarny ziarnisty (ok.pół paczki) -szalotka (4 sztuki) -śmietana (ok 200 ml) - musztarda (łyżka) -wino czerwone (ok.250ml) - ziemniaki (200g) - twaróg (200g) - cebula (1 sztuka) -mąka (250g) - olej (łyżka) -jajko (1szt) -tymianek (3 gałązki) -czosnek (6 ząbków) -masło (25g) -steak z polędwicy wołowej (250g) -sól, pieprz, woda -koperek (opcjonalnie) Przepis: Obierz ziemniaki, pokrój w ćwiartki i ugotuj. Obierz i posiekaj w kostkę cebulę, podsmaż na łyżce oleju. Roztłucz ostudzone ziemniaki, dodaj twaróg i cebulę następnie dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą i jeszcze raz pieprzem.
Do miski wsyp mąkę, dodaj ok pół szklanki ciepłej wody, łyżkę oleju i jajko dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt klejące dodaj trochę mąki. Rozwałkuj cieniutko ciasto, szklanką wytnij kółka, nałóż farsz z pierwszego akapitu i zrób pierogi. W międzyczasie rozgnieć delikatnie ziarenka pieprzu (nożem lub moździerzem) i wrzuć do rondelka. Posiekaj 3 ząbki czosnku i szalotkę na drobno i dodaj do pieprzu. Przesmaż wszystko razem na oleju. Gdy szalotka się już zeszkli dodaj wino i zagotuj. Po kilku minutach, gdy płyn lekko wyparuje, dodaj musztardę, około 250ml wody i śmietanę. Zostaw sos gotujący się na około 20 minut czasem mieszając. Nastaw posoloną wodę na pierogi. Na patelnię wrzuć 3 ząbki zmiażdżonego czosnku, gałązki świeżego rozmarynu i masło. Gdy patelnia będzie gorąca (bardzo gorąca) dodaj mięso i smaż po ok 2-3minuty z każdej strony. Woda powinna się już gotować, więc wrzuć tam pierogi i gotuj aż wypłyną. Gdy mięso jest już usmażone przełóż je na talerz i przykryj folią aluminiową i zostaw na kilka minut żeby "odpoczęło". Na patelnie po mięsie połóż gałązkę z pomidorkami koktajlowymi i obsmaż je delikatnie z obu stron. Do miski wrzuć garść rukoli łyżkę oleju z avocado i dodaj trochę parmezanu, wszystko razem wymieszaj. Na talerz daj trochę sosu, na który połóż kilka pierogów. Obok połóż sałatkę z rukoli. W centralnym punkcie talerza połóż steka a na jego wierzch podsmażone pomidorki.
Ja, aby dodać trochę więcej koloru swojemu daniu posypałam pierogi koperkiem. Gotowe! Well done! Smacznego! :)
Pozostałe wiadomości