Jagoda Misztal: Zupy

Jagoda MIsztal _JW_7886.jpg
Jagoda MIsztal _JW_7886.jpg

Bouillabaisse

Składniki: świeże ryby: karmazyn, dorada, barwena krewetki sól, pieprz olej cebula cukrowa pietruszka biała (korzeń) czosnek marchewka seler naciowy por szafran 2 szklanki białego wina koncentrat pomidorowy 2 pomidory malinowe koper włoski

Filetujemy ryby, zdejmujemy skorupki z krewetek, resztki wrzucamy do piekarnika i pieczemy do zmiany koloru. Z pietruszki, selera i pora robimy wywar. Po upieczeniu resztek wrzucamy je do garnka, zalewamy wywarem. Na patelni smażymy 2 łyżki koncentratu, smażymy przez 3 minuty, potem dodajemy białe wino (2 szklanki) oraz szczyptę szafranu, wlewamy do garnka. Do garnka wrzucamy 2 pomidory malinowe pozbawione nasion. Kiedy bulion zredukuje się o 1/3, odcedzamy go do drugiego garnka, filety rybne i krewetki wrzucamy do wywaru i wyłączamy gaz pod garnkiem. Wykładamy na talerz zupę oraz ugotowane filety i krewetki.

Ramen

Składniki: Kawałek wieprzowiny mostki kurczaka 1 pierś z kurczaka trawa cytrynowa cebula olej trzon kolendry 1 mały koper włoski sos sojowy sake pak choy grzyby suszone i świeże makaron długi ramen sól, pieprz, chili kumin liść laurowy 1 jajko nori mały porPrzygotowanie: Smażymy na oleju wieprzowinę, aż nabierze ładnego koloru. Wlewam sake, aby odeszło wszystko co się przysmażyło na dnie garnka. Następnie dorzucamy cebulę, czosnek, koper włoski, grzyby świeże. Po usmażeniu dolewamy kubeczek sake, a kiedy alkohol wyparuje, wlewamy wywar prosty który był sporządzony do zupy rybnej. Dodajemy podprażone na patelni a później utarte w moździerzu kmin rzymski, liść laurowy i pieprz. Blanszujemy pak choy. Gotujemy jajko na miękko i marynujemy je w sosie sojowym z chilli. Kiedy ramen się zredukuje o 1/3, odcedzamy. Pierś z kurczaka marynujemy i smażymy, kroimy w plasterki, wkładamy do miski z pak choy, nori, jajko na pół przekrojone i marynowany w sosie sojowym por.

Gaspacho

Składniki: 4 pomidory malinowe 1 papryka czerwona oliwa sól, pieprz, czosnek ocet winny ogórek świeży cebula cukrowa seler naciowy

Z papryki wykroić gniazda nasienne i białą część oraz pozbawić skóry. Pomidory lekko spażyć i obrać ze skórki oraz gniazd nasiennych. Seler naciowy skrobiemy z nitek. Wkładamy wszystkie składniki do blendera, doprawiamy solą i pieprzem, blendujemy, dodajemy oliwę aż konsystencja będzie kremowa, przecieramy przez sito. Wykładamy na talerz, dekorujemy listkami natki pietruszki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości