Jakub Kurzep

Jakub Kurzep
Jakub Kurzep 

Ma 29 lat i pochodzi z Włocławka. Na co dzień mieszka w Edynburgu, gdzie studiuje chemię i jest managerem sieci barów z kanapkami.

Azjatycka Kaczka w sosie Śliwkowym

 

Składniki:

1 pierś kacza (200g)

1 papryczka chili zielona

2 ząbki czosnku

 

Sos Śliwkowy:

9 dojrzałych fioletowych śliwek

120 ml Sake

20-50 ml Mirin (Słodkie ryzowe wino do gotowania)

2 -3 łyżki sosu sojowego

2 gwiazdy anyżu

2 łyżeczki Syczuańskiego pieprzu

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

1 łyżeczka goździków

0.5 łyżeczki cynamonu

1 cm świeżego imbiru

 

Makaron:

50g Makaron Soba

Pędy brokułu

Pędy chińskiego czosnku

1 papryka pomarańczowa

Groszek Cukrowy

Grzybki Shimej

Baby Kukurydza

Papryczka chili czerwona

Marchewka

Korzeń lotosu

3 łyżki Sosu sojowego ciemnego

1 łyżka octu ryzowego

1 łyżka sosu rybnego

 

Ozdoba:

10g Makaron ryzowy

20 ml olej rzepakowy

sezam

 

Przygotowanie:

Kaczkę oczyści z nadmiaru skory oraz błon. Oczyszczona kaczkę naciąć od strony skory w kratkę. Następnie zamarynować w pokrojonym czosnku i zielonym chili.

 

Przygotować dwa rondle jeden z woda z sola do ugotowania makaronu i jeden do przygotowania sosu.

Śliwki umyć i pokroić w duża kostkę. Do średniej wielkości rondla przełożyć śliwki oraz zalać je sake i zacząć gotować. Gdy śliwki zmiękną dodać przyprawy (najlepiej by były zbiedowane na puder lub roztarte w moździerzu). Gdy śliwki całkowicie rozmiękną, dodać mirin według własnego uznania oraz starty imbir. Sos należy przetrzeć przez sito z drobnymi oczkami i dodać aromatyczny kaczy tłuszcz. Dalej redukować do dość gęstej konsystencji.

 

W miedzy czasie na rozgrzana patelnie dodać kaczy tłuszcz i przesmażyć warzywa z sosem sojowym, rybnym i octem ryzowym, tak by zmiękły, ale by dalej były chrupkie.

 

Następnie oczyścić kacze z marynaty i przygotować patelnie do jej usmażenia. Na ZIMNA patelnie położyć pierś kaczki od strony skory tak by wytopić jak najwięcej tłuszczu, następnie obsmażyć z drugiej strony, cala czynność nie powinna trwać dłużej niż 4-6 minut. Nagrzać piekarnik do 180 C i w tej temperaturze włożyć kaczkę do piekarnika na max 4-8 minut sprawdzając co jakiś czas. Wyłączyć piekarnik i zostawić kaczkę w otwartym piekarniku, żeby mięso odpoczęło.

 

Ugotować makaron Soba w gorącej wodzie z sola. W tym samym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju makaron ryzowy do dekoracji.  Podsmażone chrupkie warzywa wymieszać z makaronem i wyłożyć na głęboki talerz. Kaczkę pokroić w plastry, ułożyć na makaronie i polać sosem śliwkowym. Do dekoracji położyć prażony makaron ryzowy i posypać sezam. GOTOWE!

 

Smacznego!

tvnpix