Joanna Gawłowska

Joanna  Gawłowska
Ma 24 lata i mieszka w Zabrzu. Pracuje w fabryce na produkcji.

FILET Z ŁOSOSIA PODANY NA SOSIE MAŚLANO- CYTRYNOWYM Z PUREE Z BATATÓW I SURÓWKĄ Z SELERA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI.

SKŁADNIKI
FILET Z ŁOSOSIA
2 DUŻE BATATY
MASŁO 100 g 
PÓŁ DUŻEGO SELERA 
ŚMIETANA 12% 
2 ŁYŻKI POSIEKANYCH ORZECHÓW WŁOSKICH 
NATKA PIETRUSZKI
SOK Z CYTRYNY (3 ŁYŻKI)
PRZYPRAWY (SÓL, PIEPRZ, ROZMARYN)
ZĄBEK CZOSNKU


Seler zetrzeć na małych oczkach. Posiekane wcześniej orzechy i natkę pietruszki połączyć z selerem. Dodać łyżkę śmietany i przyprawić do smaku.

Bataty obrać i ugotować, jednak nie do całkowitej miękkości. Dodać łyżkę masła, świeży tymianek,  sól do smaku i zblendować na gładkie puree. 

Łososia delikatnie posolić, oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym zaczynając od strony skóry, na dość wysokim ogniu. Gdy skórka się przyrumieni, zmniejszyć moc palnika i smażyć z drugiej strony około minuty.

Sok z cytryny( rozgrzać na patelni, dodać masło, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

tvnpix