Joanna Mrozek

Joanna Mrozek
Ma 35 lat i mieszka w Rudzie Śląskiej. Pracuje jako sprzedawca na stacji paliw.

AŻUROWE NALEŚNIKI AMERYKANSKIE Z LEMON CURD
Składniki
4 średnie cytryny,
Skórka z 1 cytryny ,
3 jajka,
150 g cukru,
120 g masła
Wykonanie.
Do małego rondelka wlewam sok z cytryny oraz dodaje startą skórkę, cukier ,jajka.
Mieszam wszystko trzepaczką. Ustawiam małą moc palnika i dodaje po kawałku masło. Należy ciągle mieszać. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, zwiększam delikatnie moc ciągle mieszając. Kiedy nasza masa się zagotuje i pojawią się pierwsze bąbelki ponownie zmniejszam moc. Masę należy mieszać tak długo aż osiągnie odpowiednią konsystencję (lekko zgęstnieje) trwa to ok 20 min.
PLACUSZKI
Składniki
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 łyżki oleju
1 jajko
1 szklanka mleka
Wykonanie
Jajka wraz z mlekiem mieszam trzepaczką dodaje olej , cukier, sól, proszek do pieczenia. Składniki mieszam tak długo aż cukier się rozpuści nastepie partiami dodaje przesianą mąkę. Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać aby pozbyć się niechcianych grudek. Na rozgrzaną suchą patelnię wlewam małymi partiami ciasto i smażę tak długo aż powstaną pęcherzyki.
Aby wykonać pancakes w kształcie ażurowych placków potrzebna jest buteleczka z cieniutkim dziubkiem.

DELIKATNY FILET Z SANDACZA Z KAWIOREM Z SOKU Z CYTRYNY , SALATKA Z PORA I GROSZKU W SOSIE MAJONEZOWO- MUSZTARDOWYM Z PIETRUSZKĄ.
Składniki
1 Filet sandacza
Mąka
Sól
Pieprz ziołowy
Czerwona cebula
Por biała część
Groszek konserwowy
Masło
Pietruszka
Sok z cytryny
Wykonanie
Filet oczyszczam i osuszam, następnie doprawiam solą i pieprzem ziołowym
Panieruję delikatnie mąką.
Pora kroję delikatnie na cieniutkie talarki , skrapiam cytryną dodaję sól , pieprz , groszek oraz posiekaną drobno natkę pietruszki(Odstawiam na chwilę aby smaki się połączyły)
Wykonanie majonezu
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
Sok z cytryny
Sól Pieprz
350 ml oleju
Jajko wbijam do miski dodaję sól, pieprz,musztardę, sok z cytryny następnie miksuję na małych obrotach stopniowo zwiększając. Delikatnym strumieniem dolewam olej , im więcej tym majonez gęściejszy.
Gotowy majonez mieszam z odrobiną musztardy i dodaję do naszego pora .
Filet sandacza smażę na maśle klarowanym do momentu zarumienienia mąki nie za długo.
KAWIOR Z SOKU Z CYTRYNY
składniki
2g agar -agar
3 cytryny
Strzykawka
Mocno schłodzony olej
Wykonanie
Wyciskam sok z cytryn , wlewam do garnka wsypuję 2g agar agar i doprowadzam do wrzenia .
Strzykawkę napełniam sokiem cytrynowym i pomal wpuszczam do schodzonego oleju. Powstałe kuleczki opłukuje wodą aby pozbyć się nadmiaru oleju.
MASŁO KLAROWANE
Masło 82 % tłuszczu
Masło rozpuszczam w garnku i gotuję na małej mocy aż się rozpuści. Wytworzone białko ściągam łyżką a resztę przelewam przez gazę.

tvnpix