Joanna Potęga

Joanna Potęga
Ma 30 lat i mieszka w Plewiskach pod Poznaniem. Z zawodu jest modelką.

Mule w białym winie:

 

Mule w białym winie to klasyka wśród dań z owoców morza. Zapewne wiele osób się skrzywi i w ogóle nie wejdzie na ten przepis. A szkoda. Małże smakują wybornie (zupełnie inaczej niż wyglądają!) Są niskokaloryczne, mają dużo białka i przygotowuje się je błyskawicznie. Łączny czas przygotowań to jedynie ok. 15 minut.

Składniki:

 

1 kg świeżych małży (ja użyłam muli, czyli omułków)

1 szklanka białego pół-wytrawnego wina dobrej jakości (jeśli nie lubicie jego smaku zastąpcie je pół-słodkim)

1/2 szklanki domowego bulionu warzywnego

3-4 cebule szalotki

2-3 łyżki masła

1-2 ząbki czosnku

1 liść laurowy

kilka gałązek świeżego tymianku (użyłam cytrynowego)

pół pęczka natki pietruszki

świeża bagietka lub grzanki do maczania.

 

Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku z pokrywką, który pomieści wszystkie małże rozgrzewamy masło. Dodajemy szalotkę, dużą szczyptę soli i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Podsmażamy, aż szalotka się zeszkli. Dorzucamy kilka całych gałązek tymianku oraz liść laurowy. Wlewamy białe wino oraz bulion. Gdy całość się zagotuje wrzucamy mule i przykrywamy pokrywką. Gotujemy dokładnie 2 minuty na dość dużym ogniu, po czym mocno potrząsamy garnkiem (trzymając pokrywkę), aby małże się przemieszały. Gotujemy kolejne dwie minuty i znów potrząsamy garnkiem. Zostawiamy jeszcze na minutę do dwóch i zdejmujemy z ognia.  Odkrywamy pokrywkę, wyrzucamy zamknięte małże (ryzykujemy, że mogą być nieświeże), a resztę posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki. Od razu podajemy, bo szybko stygną!

 

 

Orientalna sałatka z wolowiną.

Składniki:

- mieszanka: świeży szpinak, rukola, liście buraka

- ogórek

- pomidorki koktajlowe

- czerwona cebula

- mango

- świeża kolendra

- świeża mięta

- stek (antrykot, rostbef, polędwica)

- czarny sezam

Sos: pasta tom yum, sos sojowy

 

Przygotowanie:

 

Mieszanka świeżego szpinaku, rukoli oraz liści buraka - przepłukać wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na środku talerza. Stek (ja uzylam rostbefu) przed smażeniem, wyciągnąć z lodowki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Rozgrzać olej na patelni. Posypac solą stronę na której będziemy smażyć (na jednej stronie smażyć ok 3min) Minutę przed przewróceniem steka, posypać solą drugą stronę. Smażyć kolejne 3min. Zdjąć mięso z patelni, aby odpoczęło ok 2-3min. Poruszyć świeżo mielonym pieprzem. Pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na szpinaku, rukoli i buraku. Dodać świeżą kolendrę, miętę, pokrojone mango, ogórka, czerwoną cebulę, czerwoną paprykę oraz pomidorki koktajlowe. Wszystko posypać czarnym sezamem.

Sos:

Pół łyżeczki pasty tom yum, łyżka sosu sojowego, pol łyżeczki soku z limonki, łyżka wody mineralnej. Wszystko wymieszać i skropić sałatkę.

Sos jest tylko dodatkiem, nie należy dodawać go za dużo, aby nie „zabić” smaku i kompozycji składników. Smacznego!

tvnpix