Justyna Milka

Ma 26 lat i mieszka w okolicach Kutna. Studiuje management na Politechnice Łódzkiej.

Azja w moim ogródku
AZJATYCKIE KREWETKI
0,5 kg krewetek białych 30/40
MARYNATA
¼ miąższu ze świeżego ananasa
50 ml oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)
2 łyżki cukru dark muscovado
Sok z ½ limonki
2 ząbki czosnku
Świeża papryczka chili
Sól, pieprz
Ananasa i czosnek rozgnieść. Dodać pozostałe składniki marynaty i wymieszać. Krewetki oczyścić i obrać, pozostawiając ogonki. Włożyć do marynaty na kilka godzin. Nabić krewetki na patyczki do szaszłyków. Ruszt grilla posmarować oliwą. Smażyć krewetki po 1,5-2min z każdej strony (powinny być różowe).
CHUPIĄCE SZPARAGI
¼ kg zielonych szparagów
Ząbek czosnku
Olej sezamowy
Sól, pieprz
Szparagi obtoczyć w odrobinie oleju i przyprawach. Smażyć na grillu na chrupko, w wysokiej temperaturze, by lekko się zarumieniły.
KOLOROWE SZASZŁYKI
Kolorowa papryka
Świeży ananas
Młoda cebulka ze szczypiorem lub dymka
Składniki pokroić w równe kawałki i nabijać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Smażyć na wcześniej naoliwionym ruszcie grilla do mocnego zarumienienia. Można w trakcie smażenia posmarować marynatą od krewetek. Najlepiej użyć nasady cebulki, gdzie zaczyna się szczypior, ale biała cebula również będzie pyszna.
GRILLOWANA SAŁATA RZYMSKA
Sałata rzymska zwykła lub mini
Oliwa z oliwek
Sól
Sałatę umyć, przekroić na pół wzdłuż. Polać lekko oliwą, oprószyć solą. Grillować do otrzymania przypieczonych śladów z obu stron.
SZYBKA SAŁATKA Z FENKUŁU
½ główki kopru włoskiego
Papryczka chili
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego jasnego
2 łyżki brązowego cukru dark muscavado
Sól pieprz
Fenkuł poszatkować. Ukroić kilka plasterków chili (według uznania – dla zmniejszenia pikantności usunąć ziarna). Wymieszać z resztą składników, podawać na surowo po przegryzieniu.
PODANIE
Podawać na półmiskach lub na talerzach, układając na talerzach wszystkie elementy dania.
Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami
CIASTO DROŻDŻOWE
750 g mąki + 2 łyżki
150 g cukru
25 g świeżych drożdży
325 ml ciepłego mleka
16g cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
1 laskiej wanilii
2 jajka i 1 żółtko
150 g roztopionego masła
W dużej misce drożdże rozrobić z połową cukru. Dokładnie wymieszać trzepaczką z mlekiem, na koniec rozrobić z 2 łyżkami mąki. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie przesiać do miski mąkę, resztę składników oprócz masła. Wyrobić dużą łyżką do połączenia składników. Następnie wlać masło i wyrabiać ręką do uzyskania jednolitej masy (będzie lekko lepka). Odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
KRUSZONKA
150 g cukru
80 g mąki
50 g masła
1 łyżka cukru z wanilią lub ¼ laski wanilii
Wyronić składniki na kruszonkę, odłożyć do lodówki.
OWOCE
800 g dowolnych owoców sezonowych, np. truskawek, moreli, poziomek lub rabarbar.
4 łyżki cukru
Wybrane na nadzienie składniki pokroić i zasypać cukrem.
ZŁOŻENIE I PIECZENIE
Dodatkowo do smarowania: białko, 3 łyżki mleka
Do piekarnika: Blacha z gorącą wodą.
Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, chwilę wyrabiać. Podzielić na 24 równe kawałki. Wyrabiać kulki (palcem z brzegów kulki wciskać ciasto do środka, do uzyskania równomiernej kuleczki). W odstępach wyłożyć na blachę (u mnie – 12 bułeczek na blachę). Palcami zrobić dołki i lekko rozciągnąć bułki. Do środka szczodrze wyłożyć owoce, odlewając z nich wcześniej sok. Brzegi posmarować mieszanką białka i mleka. Wierzch bułek posypać kruszonką. Piec 20 minut. Na najniższą półkę piekarnika położyć blachę z wodą – para sprawi, że bułeczki będą wilgotne.
LUKIER
Sok z 1 cytryny
Około 150 g cukru pudru
Do soku z cytryny wsypywać cukier puder i mieszać, do otrzymania gładkiego lukru. Polać lekko bułeczki.
Letni koktajl z prosecco
½ limonki, pokrojonej na kawałki
1 łyżka cukru brązowego
Garść świeżej mięty
3 truskawki
Plaster świeżego ananasa – obrany i pokrojony
Kilka kostek lodu
Lód zblendować z ananasem i truskawką. W dużej szklance zgnieść miętę, limonkę i cukier. Dodać zblendowane owoce. Zalać prosecco. Szklankę można ozdobić ananasem, truskawką, miętą.
Pozostałe wiadomości