Justyna Milka

Justyna Milka
Ma 26 lat i mieszka w okolicach Kutna. Studiuje management na Politechnice Łódzkiej.

Azja w moim ogródku

AZJATYCKIE KREWETKI

0,5 kg krewetek białych 30/40

MARYNATA

¼ miąższu ze świeżego ananasa

50 ml oleju sezamowego

1 łyżka sosu sojowego jasnego

1 łyżeczka sosu ostrygowego

1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)

2 łyżki cukru dark muscovado

Sok z ½ limonki

2 ząbki czosnku

Świeża papryczka chili

Sól, pieprz

Ananasa i czosnek rozgnieść. Dodać pozostałe składniki marynaty i wymieszać. Krewetki oczyścić i obrać, pozostawiając ogonki. Włożyć do marynaty na kilka godzin. Nabić krewetki na patyczki do szaszłyków. Ruszt grilla posmarować oliwą. Smażyć krewetki po 1,5-2min z każdej strony (powinny być różowe).

CHUPIĄCE SZPARAGI

¼ kg zielonych szparagów

Ząbek czosnku

Olej sezamowy

Sól, pieprz

Szparagi obtoczyć w odrobinie oleju i przyprawach. Smażyć na grillu na chrupko, w wysokiej temperaturze, by lekko się zarumieniły.

KOLOROWE SZASZŁYKI

Kolorowa papryka

Świeży ananas

Młoda cebulka ze szczypiorem lub dymka

Składniki pokroić w równe kawałki i nabijać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Smażyć na wcześniej naoliwionym ruszcie grilla do mocnego zarumienienia. Można w trakcie smażenia posmarować marynatą od krewetek. Najlepiej użyć nasady cebulki, gdzie zaczyna się szczypior, ale biała cebula również będzie pyszna.

GRILLOWANA SAŁATA RZYMSKA

Sałata rzymska zwykła lub mini

Oliwa z oliwek

Sól

Sałatę umyć, przekroić na pół wzdłuż. Polać lekko oliwą, oprószyć solą. Grillować do otrzymania przypieczonych śladów z obu stron.

SZYBKA SAŁATKA Z FENKUŁU

½ główki kopru włoskiego

Papryczka chili

2 łyżki oleju sezamowego

1 łyżka sosu sojowego jasnego

2 łyżki brązowego cukru dark muscavado

Sól pieprz

Fenkuł poszatkować. Ukroić kilka plasterków chili (według uznania – dla zmniejszenia pikantności usunąć ziarna). Wymieszać z resztą składników, podawać na surowo po przegryzieniu.

PODANIE

Podawać na półmiskach lub na talerzach, układając na talerzach wszystkie elementy dania.

Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami

CIASTO DROŻDŻOWE

750 g mąki + 2 łyżki

150 g cukru

25 g świeżych drożdży

325 ml ciepłego mleka

16g cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią

1 laskiej wanilii

2 jajka i 1 żółtko

150 g roztopionego masła

W dużej misce drożdże rozrobić z połową cukru. Dokładnie wymieszać trzepaczką z mlekiem, na koniec rozrobić z 2 łyżkami mąki. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie przesiać do miski mąkę, resztę składników oprócz masła. Wyrobić dużą łyżką do połączenia składników. Następnie wlać masło i wyrabiać ręką do uzyskania jednolitej masy (będzie lekko lepka). Odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

KRUSZONKA

150 g cukru

80 g mąki

50 g masła

1 łyżka cukru z wanilią lub ¼ laski wanilii

Wyronić składniki na kruszonkę, odłożyć do lodówki.

OWOCE

800 g dowolnych owoców sezonowych, np. truskawek, moreli, poziomek lub rabarbar.

4 łyżki cukru

Wybrane na nadzienie składniki pokroić i zasypać cukrem.

ZŁOŻENIE I PIECZENIE

Dodatkowo do smarowania: białko, 3 łyżki mleka

Do piekarnika: Blacha z gorącą wodą.

Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, chwilę wyrabiać. Podzielić na 24 równe kawałki. Wyrabiać kulki (palcem z brzegów kulki wciskać ciasto do środka, do uzyskania równomiernej kuleczki). W odstępach wyłożyć na blachę (u mnie – 12 bułeczek na blachę). Palcami zrobić dołki i lekko rozciągnąć bułki. Do środka szczodrze wyłożyć owoce, odlewając z nich wcześniej sok. Brzegi posmarować mieszanką białka i mleka. Wierzch bułek posypać kruszonką. Piec 20 minut. Na najniższą półkę piekarnika położyć blachę z wodą – para sprawi, że bułeczki będą wilgotne.

LUKIER

Sok z 1 cytryny

Około 150 g cukru pudru

Do soku z cytryny wsypywać cukier puder i mieszać, do otrzymania gładkiego lukru. Polać lekko bułeczki.

Letni koktajl z prosecco

½ limonki, pokrojonej na kawałki

1 łyżka cukru brązowego

Garść świeżej mięty

3 truskawki

Plaster świeżego ananasa – obrany i pokrojony

Kilka kostek lodu

Lód zblendować z ananasem i truskawką. W dużej szklance zgnieść miętę, limonkę i cukier. Dodać zblendowane owoce. Zalać prosecco. Szklankę można ozdobić ananasem, truskawką, miętą.

tvnpix