Kacper Lach

Ma 20 lat i pochodzi z Jeżowa Sudeckiego niedaleko Jeleniej Góry. Studiuje geodezję na Politechnice Wrocławskiej.

Bułka bao z krewetkami w owocowych smakach
Składniki
Ciasto (na ok 4 bułki)
✓ 20 gram drożdży
✓ 0,25kg mąki
✓ Pół szklanki mleka
✓ Łyżka masła
✓ Szczypta soli
✓ Jajko
✓ 1,5 łyżki cukru
Majonez
✓ 2 jajka
✓ Łyżeczka musztardy dijon
✓ Olej
✓ 2 brzoskwinie
Salsa
✓ Ananas
✓ Kolendra
✓ Limonka
✓ Habanero
✓ Szczypior
✓ Cebula
Guacamole
✓ Awokado
✓ Limonka
Sos malinowy
✓ Maliny
✓ Mięta
Krewetki
✓ Krewetki (duże)
✓ Kolendra
✓ Czosnek
✓ Kurkuma
✓ Gałka muszkatołowa
✓ Masło
Dodatki
✓ Rzodkiewka
Ciasto
1.Zaczyn-cukier, mleko podgrzać, drożdże, łyżka maki-wymieszać i odstawic na 15 minut
2.Dodac resztę składników, wymieszać i zagnieść-odstawic na 40 minut
3.Zagniesc jeszcze raz i podzielić na kulki (ok 4, zależy jak wyrośnie)
4.Parować ok 10 minut
Ja parowałem na garnku z wodą na który dokładnie naciągnąłem gaze, i przykryłem drugim garnkiem
Salsa
Wszystkie składniki pociąć, ananasa na większe kawałki, zalać sokiem z połowy limonki i wymieszać
Guacamole
Awokado wraz z sokiem z limonki „zagnieść” widelcem/zblendować
Majonez
1. 2 żółtka ucieramy z musztarda i szczypta soli
2. Powoli dolewając olej ciągle miksujemy aż do otrzymania prawidłowej konsystencji
3. Brzoskwinie obieramy i blendujemy na mus
4. Dodajemy brzoskwinie do majonezu i mieszamy
Krewetki
1.Maslo roztapiamy na patelni, dodajemy czosnek i kolendrę
2.Dajemy gałkę i kurkumę na roztopione masło w celu uzyskania czegoś na wzór pasty
3.Smażymy na tym krewetki z obi stron
Rzodkiewkę trzemy na małych ząbkach Bułkę rozkrajamy, dodajemy składniki do środka i tyle
Smacznego!
Pozostałe wiadomości