„Kalmary dla Buddy”, z płatkami kwiatów, kolendrą i makaronem ryżowym

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
„Kalmary dla Buddy”, z płatkami kwiatów, kolendrą i makaronem ryżowym
 

Kinga Paruzel – Kalmary dla Buddy”, z płatkami kwiatów, kolendrą i makaronem ryżowym

 

SKŁADNIKI:

2 kalmary

małe opakowanie makaronu ryżowego

2 limonki

1 pomarańcza

1 cytryna

Płatki kwiatów: aksamitki, róże

Świeży imbir (ok. 3 cm kłącza)

3 ząbki czosnku

Olej ryżowy

4 łyżki sosu sojowego

Mała tajska papryczka chili pozbawiona pestek

Przyprawy: sól, pieprz

Szczypta cukru brązowego

Pęczek świeżej kolendry

Olej sezamowy



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron ryżowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu.

Kalmary starannie oczyścić, naciąć w kratkę.

Zamarynować je w sosie z: sosu sojowego, 1 posiekanego ząbku czosnku, startego imbiru, startej skórki z cytryny i z pomarańczy, soku z cytryny i limonki, szczypty cukru brązowego i połowy drobno posiekanego chilli.

Na woku rozgrzać olej ryżowy. Dodać 2 ząbki czosnku i pozostałe chili. Smażyć 2-3 minuty.

Dorzucić kalmary i smażyć po 30 sekund z każdej strony. Odłożyć na ręcznik papierowy.

Ugotowany makaron smażyć w woku przez chwilkę, potem dodać kolendrę i płatki kwiatów oraz pozostałą marynatę. Poukładać na nim kalmary i zjeść :)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix