Kalmary limonkowe w sałatce na ciepło z makaronem ryżowym

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Kalmary limonkowe w sałatce na ciepło z makaronem ryżowym
 

Magda Mierzwińska – Kalmary limonkowe w sałatce na ciepło z makaronem ryżowym


SKŁADNIKI:

3 małe kalmary

1/3 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego czerwonego chili

1 łyżeczka posiekanego czosnku

1łyżeczka otartego kłącza imbiru

Kilka sztuk mini kukurydzy

groszek cukrowy

makaron ryżowy

olej ryżowy

2 limonki

tajska bazylia



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

3 małe kalmary dokładnie oczyścić.  Rozciąć tubę kalmara po „szwie” i naciąć delikatnie w kratkę od strony zdjętej skóry, tak, by nie przeciąć mięsa do końca.

Zamarynować kalmary w połowie ilości chili, czosnku i imbiru .

Kilka małych kolb mini kukurydzy pokroić w słupki. Obciąć ukośnie końcówki groszku cukrowego.

Porcję makaronu ryżowego włożyć do wrzątku na 5 minut. Potem odcedzić i zahartować zimną woda.

Na patelni rozgrzać olej ryżowy i szybko podsmażyć czosnek, imbir i chili, oraz skórkę otartą z limonki. Wrzucić kukurydzę i groszek cukrowy. Smażyć 2 minuty. Wrzucić makaron, wlać 1 łyżkę sosu sojowego i sosu rybnego (ilość do smaku) Wlać wyciśnięty z połowy limonki sok i zdjąć z ognia.

W tym czasie na drugiej patelni rozgrzać olej ryżowy. Gdy będzie mocno rozgrzany, wrzucić kalmary i smażyć ok. 2-3 minuty, przewracając w połowie czasu. Leciutko posolić na patelni. Na talerzu ułożyć makaron z warzywami, a na nim kalmary. Polać delikatnie sokiem z limonki. Udekorować liśćmi tajskiej bazylii i cząstkami limonek.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix