Karolina Kowalewska Perliczka faszerowana kaszą pęczak

_JW_7439Karolina 3A.jpg
_JW_7439Karolina 3A.jpg

Karolina Kowalewska

Perliczka faszerowana kaszą pęczak, botwinką i boczkiem z sosem z leśnych owoców i karmelizowanymi warzywami.

- 1 perliczka

- pęczek botwinki

- 2 grube plastry boczku wędzonego

- biała część pora

- pół cebuli

- świeży tymianek

-sól i pieprz

- 50ml białego wina

-żółtko

-kostka niesolonego masła

- suszony majeranek

- miód

- warzywa: mini cukinie, marchewka mini

-owoce: jabłko, gruszka

Perliczkę wyczyść dopraw solą i pieprzem, pod skórę włóż plasterki masła. Ugotuj kaszę w osolonej wodzie, botwinkę zblanszuj. Podsmaż pora i cebulę wraz z boczkiem, dodaj botwinkę i kaszę. podsmaż, delikatnie ostudź,dopraw, wymieszaj z żółtkiem. Nadziej perliczkę i wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika(grzanie góra i dół) co 10 min podlewaj rozpuszczonym masłem z miodem oraz sosem powstałym po pieczeniu perliczki. Piecz 45-50min.

Zblanszuj marchewki, cukinie oraz buraczki od botwinki. N a patelnie wsyp odrobinę cukru i dodaj miód , wrzuć pokrojone na ćwiartki gruszki, jabłka, marchewki przekrojone na połówki, cukinię oraz buraczki i wszystko skarmelizuj.

Puree z selera i gruszki:

- korzeń selera

- gruszka

-śmietana 30%

-masło

-sól i pierz

-świeży tymianek

Ugotuj selera i gruszkę do miękkości, zblenduj z odrobiną śmietany i przetrzyj przez sito. Dopraw do smaku i dodaj posiekany tymianek.

Sos z leśnych owoców:

- 10 szt. jeżyn

-10 szt. malin

- 10 kulek żurawiny

-100ml wytrawnego wina czerwonego

-cukier

-tymianek

-sól i pieprz

- ocet winny

- 2 łyżki zimnego masła

Na patelnie wrzuć owoce, dodaj cukier i smaż aż puszczą sok. Wlej wino i ocet, zredukuj. Przetrzyj wszystko przez sito. Sos zaciągnij zimnym masłem dopraw i dodaj posiekany tymianek.

Upieczoną perliczkę podawaj z puree i warzywami. Sos podaj w sosjerkce.

podziel się:

Pozostałe wiadomości