Karolina kowalewska Pomarańczowy dorsz podany na dyniowym risotto z chipsami z dyni

CI3I2666Karolina 7B.jpg
CI3I2666Karolina 7B.jpg

-polędwica z dorsza

-dynia piżmowa

-pomarańcza

-imbir świeży

-masło

-marchewka

-seler naciowy

-szalotka

-białe wino

-parmezan

-olej do smażenia

-sól i pieprz

-pestki dyni

-ryż

Marchewkę, seler i szalotkę wrzucić do garnka zalać wodą i ugotować bulion warzywny i doprawić solą i pieprzem. Dynię obrać, zetrzeć na tarce, dodać masło ,udusić i zblendować. Szalotkę zeszklić, dodać imbir i ryż, podsmażyć, podlać winem, a gdy odparuje podlewać bulionem i mieszać aż ryż zmięknie. Dynię pokroić w cienkie plastry i usmażyć na złoto w głębokim tłuszczu. Dorsza przyprawić solą, pieprzem i skórką z pomarańczy. Piec w 200 st przez 10min. Risotto zdjąć z ognia, dodać masło i parmezan. Doprawić do smaku. Podawać z chipsami i uprażonymi pestkami z dyni.

podziel się:

Pozostałe wiadomości