Karolina Kowalewska Smaki Świata

_JW_9212Karolina 6A.jpg
_JW_9212Karolina 6A.jpg

Sajgonki

-papier ryżowy

-grzyby mun

-kapusta pekińska

-marchewka

-cebula

-chili

- mielona wieprzowina

-sos sojowy

-sos rybny

-olej

Kapustę posiekać, grzyby namoczyć, marchewkę zetrzeć, cebulę pokroić w piórka. Wszystko wymieszać, doprawić, zawinąć w papier ryżowy i smażyć na głębokim tłuszczu.

samosy

-ciasto filo

-ziemniaki gotowane lekko pogniecione

-kurkuma

-mielony kumin

-zielony groszek zblanszowany pokrojony

-sól, pieprz, cukier

Wszystkie składniki połączyć.,zawinąć w ciasto filo, uformować w kształt trójkątnych pierożków. Smażyć na głębokim tłuszczu.

guacamole

-avocado

-sok z limonki

-czerwona cebula

-pomidor

-chili

-sól, pieprz, cukier

Avocado zgnieść widelcem, resztę drobno posiekać, połączyć i doprawić do smaku.

Chaczapuri

ciasto:

-mąka pszenna 1 szklanka

-drożdże 10g

-szczypta cukru i soli

-2 łyżki oleju

-ciepła woda 100ml

Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

farsz:

-feta owcza

-mozzarella

-cząber

-sól, pieprz

Wszystkie składniki połączyć. Wcześniej zarobione ciasto rozwałkować, farsz umieścić na środku, zlepić i rozwałkować. Smażyć na suchej patelni do uzyskania złotego koloru.

butter chicken

-pierś z kurczaka

-garam masala

-mielony kumin

-kurkuma

-chilli

-śmietanka 18%

-masło

Przyprawy podsmażyć na suchej patelni, dodać masło i kurczaka. Smażyć wszystko razem, dodać śmietankę i chilli, zredukować, doprawić, udekorować kolendrą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości