Karolina Wójcicka

Karolina  Wójcicka
Ma 35 lat i mieszka w Gorzowie Wielkopolskim. Na co dzień jest kierownikiem do spraw sprzedaży i produkcji w firmie produkującej pokrycia blachowe.

1. Przystawka: Szparagi z jajkiem poche i sosem holenderskim:

- 10 szparagów zielonych

- 2 jajka

- 2 żółtka

- 100 ml białego wytrawnego wina

- 200 gramów masła

- sok z cytryny

- sól, pieprz biały, liść laurowy, ziele angielski Do garnka wlewamy wino, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Redukujemy o ok 75% Rozspuszczamy masło.

Żółtka ubijamy blenderem, stopniowo dodając masło.

Ubijamy dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem oraz dolewamy zredukowane wino.

(JEST TO WERSJA UPROSZCZONA)

 

Szparagi gotujemy (blanszujemy)  w wodzie z solą i cukrem. Hartujemy w zimnej wodzie z kostkami lodu. Przed potanieniem podgrzewamy na maśle.

 

Jajka wbijamy do miseczki. Gotujemy wodę z solą oraz octem. Jajka wrzucamy do zagotowanej wody (ale nie wrzącej) i gotujemy przez ok 3-4 minuty.

 

Wykładam wszystkie składniki na talerz.

 

2. Danie główne: Konfitowane udko z kaczki, podane z pieczonymi młodymi ziemniakami, burakiem oraz sosem wiśniowo winnym:

- 2 udka z kaczki

- tłuszcz gęsi lub wieprzowy

- młode ziemniaki

- buraki

- 2 łyżki musztardy francuskiej

- 1 łyżka miodu

- 1 łyżka oliwy z oliwek (oleju z awokado)

- 2 szalotki

- 100 ml wina czerwonego wytrawnego

- garść wiśni bez pestek

- ząbek czosnku

- łyżka masła

- rozmaryn

- tymianek

- sól, pieprz

 

Udka z kaczki przyprawiamy solą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie topimy tłuszcz, do którego wrzucamy nasze udka. Udka muszą być dokładnie przykryte tłuszczem. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni pi konfitujemy udka przez ok 4 godziny.

 

Gotujemy ziemniaki, wrzucamy na patelnię z masłem oraz ziołami i przypiekamy.

 

Ugotowane buraki kroimy w talarki.

 

Sos do buraków: mieszamy musztardę, min, oliwę oraz przyprawy.

 

Sos do kaczki: drobno kroimy szalotkę, czosnek, wrzucamy na patelnię dodajemy miód. Kiedy miód zacznie się karmelizować wlewamy wino i redukujemy. Dodajemy wiśnie, przyprawy oraz masło.

 

Udka z kaczki przekładamy z tłuszczu na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni góra dół na ok 15, żeby skórka się zrumieniła.

 

Wykładamy wszystko na talerz.

 

SMACZNEGO

tvnpix