Karp z lekką salsą, papryką i grejpfrutowym dressingiem

Karp z lekką salsą, papryką i grejpfrutowym dressingiem
Karp z lekką salsą, papryką i grejpfrutowym dressingiem

Miłosz Wyrwicz – Karp z lekką salsą, papryką i grejpfrutowym dressingiem

Zdaniem jurorów MasterChef jest to perfekcyjne danie!

SKŁADNIKI:

filet z karpia ze skórą

pęczek kolendry

1 ząbek czosnku

1 papryczka chili

oliwa z oliwek

grejpfrut

ogórek wężowy

żółta papryka

1 biała cebula

sól

pieprz

cukier do smaku

MARYNATA:

Pół pęczka posiekanej kolendry połączyć z roztartym ząbkiem czosnku, 1 łyżeczką posiekanej papryczki chili, 3 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z 1/3 grapefruita.

Filet z karpia marynować przez ok. 40 minut.

LEKKA SALSA:

Ogórka, odrobinę chili, żółtą paprykę, cebulę pokroić w drobną kostkę (po 1 łyżce stołowej każdego składnika). Dodać szczyptę cukru i soli, kolendrę.

GRILOWANA PAPRYKA:

Paprykę pokrojoną w ćwiartki grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej, tak lekko przypalić skórkę. Odstawić, lub zawinąć w torebkę i zdjąć skórkę. Paprykę pokroić w długie paski, wrzucić na patelnię, posypać szczyptą cukru i skarmelizować.

Rozgrzać patelnię teflonową z kroplą oliwy z oliwek i przez 30 sek. podsmażyć na niej filet ułożony skórą do dołu . Patelnię włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 10 minut.

DRESSING GREJPFRUTOWY:

Z grejpfruta wyciąć fileciki, a z pozostałej części wycisnąć sok. Fileciki pokroić w kostkę, dodać odrobinę oliwy z oliwek, szczyptę soli, szczyptę cukru i posiekaną kolendrę. Tak przygotowanym dressingiem polać rybę.

podziel się:

Pozostałe wiadomości