Katarzyna Binkowska

Katarzyna Binkowska
Ma 29 lat i mieszka w Krakowie. Pracuje jako kupiec dla katarskiej rafinerii.

„Bol Renverse” tradycyjna potrawa z regionu wysp Reunion i Mauritiusa, przepis na 4 duże porcje.

 

Przygotuj składniki:

Ok 500g polędwiczki z indyka

1 cukinia

1 żółta i 1 czerwona papryka

2 małe marchewki

Niewielka garść pędów bambusa

Garść brązowych pieczarek

1 czerwona cebula pokrojona w pióra

2 ząbki czosnku

2,5 centymetrowy starty kawałek imbiru

1 jajko na każdą porcję

1/3 szklanki sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżeczka octu ryżowego

1 łyżeczka cukru

Pół szklanki wody

2 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej

Pieprz do smaku

Olej do smażenia

Biały ryż

 

Sposób przygotowania:

 

Mięso z indyka pokrój na plastry o grubości około 1cm, a warzywom nadaj postać słupków. Jedynie cukinię przekój w poprzek i pokrój ją w półkola.

Gdy skończysz kroić warzywa nastaw ryż.

Olej rozgrzej na patelni, połącz go z łyżką oleju sezamowego. Wymieszaj i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy czosnek się zarumieni dodaj pokrojoną w pióra cebulę i starty imbir. Zeszkloną cebulę i czosnek odsuń na brzegi woka i włóż mięso. Podsmaż mięso przez chwilę i zalej sosem sojowym wcześniej wymieszanym z łyżeczką octu i cukru. Do tak przygotowanej bazy dodaj grzyby – ciemne pieczarki potrzebują odrobinę czasu  aby zmięknąć i oddać aromat więc je dodaj jako pierwsze. Następnie dodaj wodę i zagotuj.

Teraz przepis należy do Ciebie, jeżeli chcesz aby sos był bardziej warzywny i zawiesisty możesz dodać połowę warzyw, podgotować aż warzywa zmiękną i przejdą do sosu. Po tym, dopiero na koniec dodać resztę aby te pozostały chrupiące. Jeżeli chcesz aby sos był bardziej sojowy, w klimacie azjatyckim i wolisz warzywa w formie chrupkiej to dodaj je wszystkie po dwóch minutach od dodania grzybów.

Niezależnie od tego którą opcję wybierzesz gdy wszystkie warzywa znajdą się już w woku gotuj je jeszcze 3-4 minuty. Po upływie tego czasu zmieszaj ze sobą 2 łyżki mąki kukurydzianej z 3 łyżkami wody. Dokładnie wymieszaj i dodaj tą zawiesinę do sosu ciągle mieszając zawartość woka. Mąka kukurydziana sprawia że sos staje się bardziej szklisty i zwarty. Gotuj jeszcze chwilę.

 

Podanie:

 

Przygotuj miskę i duży talerz.

Usmaż jajko sadzone i włóż je do miski żółtkiem skierowanym do dna. Na jajko nałóż przygotowany wcześniej sos z warzywami i mięsem, dopełnij objętość ryżem. Teraz przykryj miskę talerzem i odwróć konstrukcję do góry dnem, tak aby zawartość miski pojawiła się na talerzu a nasze jajko sadzone znalazło się na górze potrawy.

Tak przygotowany talerz posyp zielonym grubym szczypiorem i udekoruj jadalnymi kwiatami – najlepiej tutaj sprawdzają się małe bratki. Możesz też delikatnie oprószyć talerz grubo zmielonym pieprzem i voila, smacznego!

 

 

 

tvnpix