KINGA PARUZEL Kawior na ciastku maślanym z serkiem mascarpone i owocami leśnymi

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
KINGA PARUZEL  Kawior na ciastku maślanym z serkiem mascarpone i owocami leśnymi
 

KINGA PARUZEL
Kawior na ciastku maślanym z serkiem mascarpone i owocami leśnymi

SKŁADNIKI na 2 porcje:

100 g mąki
50 g zimnego masła
25 g cukru pudru
1 żółtko
mała szczypta soli
½ łyżeczki startej skórki z limonki
kilka kropli soku z limonki
100 g mascarpone
ok. 50 ml schłodzonej śmietany 30-36%
1-2 łyżeczki cukru pudru
3 łyżeczki kawioru
½ szklanki jeżyn
½ łyżeczki startej skórki z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąką przesiać, włożyć masło i posiekać nożem. Dodać cukier, 1/2 żółtka, sól, odrobinę skórkę z limonki. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i umieścić w lodówce.

Mascarpone wymieszać z ubitą śmietaną, sokiem i skórką z limonki oraz cukrem pudrem, do uzyskania gładkiego delikatnego kremu. Schłodzić.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, wyciąć szklanką kółka. Powstałe ciastka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, posmarować pozostałym żółtkiem (rozmieszanym z odrobiną wody) i piec w temp 200C ok 10 min. Wystudzić.

Na przygotowane, wystudzone ciastka wyłożyć warstwę przygotowanego kremu, następnie kawior i jeżyny. Na koniec delikatnie zetrzeć skórkę z limonki i cytryny.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix