Klaudia Rejman

Klaudia  Rejman
Ma 29 lat i mieszka w Ząbkach pod Warszawą. Pracuje jako starszy rekruter IT.

Bułka z pesto bazyliowym z burratą i pomidorem

 

Bułka:

300 g mąki pszennej ( najlepiej do wypieków drożdżowych)

160ml ciepłego mleka

25g drożdży ( zrobić rozczyn z mleka i odrobiny mąki oraz cukru)

1 łyżeczka cukru

1 łyżka soli

30 ml oliwy

 

Z drożdży zrobić zaczyn i zostawić na ok. 10 minut aby zaczął pracować

Pozostałe składniki wymieszać w misce - na koniec dodać wyrośnięty zaczyn i zagnieść ( około 5 minut ) by włókna glutenu zaczęły ładnie pracować. Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut

 

W tym czasie przygotować pesto:

Pęczek bazylii, 30 ml oliwy, 2 ząbki czosnku, szczyptę soli i łyżeczkę soku z cytryny zblendować na gładką masę

 

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2, rozwałkować na prostokąt, posmarować pesto i zwinąć wzdłuż dłuższego boku na płaski rulonik. Przekroić go wzdłuż na pół i zapleść jak warkocz z 2 ogonków ;)

To samo zrobić z drugą połową

Wierzch posmarować oliwą i wstwić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 20 minut

 

Kawałek bułki przeciąć na pół, włożyć pomidora pokrojonego w plastry, śmietankową burratę, udekorować bazylią. Całość polać oliwą truflową.

 

 

 

Wędzona szynka podana z kluskami śląskimi, sałatką z selera i ogórka kiszonego oraz piklowanym rabarbarem

 

200g szynki wieprzowej

1 łodyga rabarbaru

1 seler

1 ogórek kiszony

dymka

majonez - 2 lyżki

sól i pieprz do smaku

ocet 100 ml

woda 50 ml

cukier - 1 łyżka

ziemniaki 400 g

mąka ziemniaczana 100 g

 

Opcjonalnie:

peklosól ( 20g na 1 kg mięsa)

zrębki wędzarnicze czereśniowe

 

Dzień przed wędzeniem natrzeć mięso peklosolą i zostawić w lodówce na 24h

Wędzenie( jeśli nie masz wędzarni - można kupić gotową szynkę wędzoną )

 

12h przed podaniem zamarynuj rabarbar -pokrój w paski wielkości 5 cm, zblanszuj w wodzie z cukrem, przełóż do słoika. Do wody dodaj ocet, zagotuj. Mieszanką zalej rabarbar i odstaw do lodówki

 

Przygotuj wędzarkę ( zapal podgrzewacze, nasyp zrębków, podlej wodą)

Szynkę połóż na ruszcie i wędź okolo 1,5h tak, by nie była sucha.

 

Sałatka:

selera pokrój w kostkę, zblanszuj, później przesmaż na złoto na oleju

Ogórka pokrój w kostkę i zmieszaj z selerem

Dodaj posiekaną dymkę, wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku

 

Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę i zagnieć kluski śląskie. Wrzuć na gotującą wodę i poczekaj aż wypłyną - odcedź, okraś masłem

 

Szynkę podsmaż krótko - tylko do podgrzania i zarumienienia - na oleju. Wyłóż na talerz obok klusek i sałatki, polej odrobiną sosu z rabarbaru i udekoruj marynowanymi łodygami.

 

Sernik z żelką jagodową:

700 g sera na serniki

400 ml mleka skondensowanego słodzonego

4 jaja

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

Aromat waniliowy

 

Spód:

100 g precli solonych

30g masła

 

Zblenduj wszystko na masę i wyłóż spód tortownicy, wcześniej wyłożony papierem do pieczenia

 

Sernik:

Składniki w temperaturze pokojowej

 

wszystkie składniki krótko zblenduj - do połączenia ale tak, żeby za bardzo nie napowietrzyć masy

Wylej na spód.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na godzinę ( najlepiej piec w kąpieli wodnej,ale wyjdzie też klasycznie - bez termoobiegu)

 

Żelka:

1 puszka jagod w zalewie

20g żelatyny

 

Żelatynę zalej wodą do napęcznienia, następnie rozpuść w ciepłej ale nie wrzącej wodzie

Jagody odsącz i do syropu dodaj żelatynę

Polej wystudzony sernik

Kiedy żelka zastygnie udekoruj jagodami i jadanymi kwiatami ( u mnie koniczyna, czarny bez i bez lilak)

Polej domowym syropem z bzu ;) ale na to, przepis dopiero w programie :D

 

Smacznego !

 

 

 

 

 

tvnpix