Klaudia Wesołowska

Klaudia  Wesołowska
Ma 29 lat i mieszka w Warszawie. Jest nauczycielką w szkole podstawowej.

Raviolo con uovo

Składniki do ciasta:

- 300 g mąki pszennej typ 500

- 50 g semoliny

- 3 jajka

- odrobinę ciepłej wody

- łyżka oliwy z oliwek

Składniki do farszu:

- ricotta 300 g

- 3 żółtka

- pęczek natki pietruszki

- szczypta soli

-szczypta pieprzu

- szczypta gałki muszkatałowej

- parmezan 60 g

Składniki do sosu:

-masło – 100 g

-świeża szałwia

-parmezan

-pieprz czarny ziarnisty

- skórka z cytryny – 1 szt

 

Przygotowanie ciasta:

Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy jajka oraz semolinę. Ciasto wyrabiamy. Jak składniki się połączą, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i twarde – pod koniec dodajemy odrobinę oliwy. Z ciasta formujemy kulkę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Przygotowanie farszu:

Z ricotty odlewamy płyn, dodajemy parmezan. Drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz trzy żółtka, gałkę muszkatołową, sól , pieprz oraz parmezan. Mieszamy.

Przygotowanie sosu:

Czarny pieprz tłuczemy w moździerzu. Na patelni roztapiamy kilka kawałków masła. Dodajemy kilka listków szałwii. Dodajemy utłuczony pieprz. Do sosu dodajemy ugotowane ravioli. Posypujemy startym parmezanem i skórką otartą z cytryny, doprawiamy solą. Wykładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem oraz natką pietruszki.

Formowanie raviolo:

Ciasto przepuszczamy przez maszynkę do makaronu. Rozwałkowujemy na cienko. Paski ciasta smarujemy delikatnie rozmąconym jajkiem. Farsz nakładamy rękawem cukierniczym formując gniazdko w środek wkładamy żółtko Ciasto składamy na pół, a następnie dłonią wyciskamy nadmiar powietrza. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.

 

Tiramisu

Składniki :

-ok. 250g biszkoptów podłużnych

-500g serka mascarpone

-3- 5 świeżych jaj (dałam 3 rozmiar L)

-50g cukru lub cukru pudru

-6 łyżek likieru Amaretto (90ml)

-250ml kawy espresso

-szczypta soli

-kakao do posypania

Przygotowanie:

-Przygotować kawę espresso. Przelać ją do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.

-Oddzielić żółtka od białek. (Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć).

-Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wmiksować krótko serek mascarpone.

-Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.

-Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie 20x 22cm).

-Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godz. do lodówki.

-Przed podaniem oprószyć kakao. Kroić w kwadraty.

tvnpix