Krzysiek Bigus : Ostrygi, Ceviche, Consome z pomidorów, Królik, Topinabur z czekoladą

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Krzysiek Bigus : Ostrygi, Ceviche, Consome z pomidorów, Królik, Topinabur z czekoladą
MasterChef 


1. Ostrygi z granitą cytrusową
-ostrygi
-pomarańcz
-grejpfrut
-cytryna,limonka
-kwiaty jadalne,varbena,kolendra
Otwórz 2 ostrygi, oddziel od skorupy, ale pozostaw w skorupie. Wyciśnij jedną pomarańczę, grejpfruta, cytrynę i limonkę. Wlej sok z cytrusów do robota kuchennego, ustaw na najwyższe obroty i wlej do niego litr ciekłego azotu, aby uzyskać granitę. Na talerz połóż ostrygi w muszlach, posyp granitą i udekoruj listkami, kwiatkami jadalnymi.


2. Ceviche  z tuńczyka z chipsem ryżowym
-tuńczyk
-limonka
-sos rybny
-sól,pieprz
-papier ryżowy
-kolendra
-olej
Zamarynuj pokrojonego tuńczyka w kostkę 2 cm w soku z limonki, sosie rybnym, soli i pieprzu, pozostaw na 20 minut. W głębokim tłuszczu usmaż połamany papier ryżowy. Podawaj w miseczce tuńczyka z chipsem z papieru i listkiem kolendry.


3. Królik z pietruszką
-królik
-oliwa
-cebula biała
-seler nać
-cydr-0,5l
-woda
-masło
-koperek
-olej
-pietruszka korzeń
-mleko
-sól,pieprz
Wytnij z królika comber, kości wrzuć na gorącą oliwę i smaż aż do zrumienienia, dodaj pół cebuli, łodygę selera, pół litra cydru i 200 ml wody. Następnie zredukuj. Otrzymany demi glas zagęść masłem. Garść koperku zmiksuj ze 100 ml oliwy, przecedź przez gazę. Ugotuj pół kilo pietruszki w mleku, następnie przecedź, zmiksuj, dodaj oliwy koperkowej, dopraw solą i pieprzem. Zrób chipsy z pietruszki. Usmaż comber z królika na maśle i zostaw do odpoczynku.
Na spód talerza wyłóż puree z pietruszki, następnie połóż na niego comber z królika, polej sosem, udekoruj chipsami z pietruszki, koperkiem i kwiatami.


4. Pre deser – Consome z pomidorów i puree z awokado
-pomidory
-mięta
-miód lipowy
-avocado
-grejpfrut
Zmiksuj kg pomidorów z garścią mięty i 3 łyżkami miodu lipowego. Przecedź przez sito do uzyskania przezroczystego soku. Zmiksuj w blenderze 3 awokado, dodaj sok z grejpfruta. Podawaj w małej miseczce  consome  z 2 łyżkami puree awokado.


5. Topinambur z czekoladą
-topinambur
-mleko
-czekolada gorzka
-mąka żytnia
-jaja
-cukier puder
-masło
-mięta,kwiaty jadalne
Ugotuj pół kg topinamburu w mleku, następnie odcedź i zmiksuj z 6 kostkami gorzkiej czekolady na jednolitą masę. Odmierz 150 g mąki żytniej, 1 żółtko i 40 g cukru pudru, 75 g masła i 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Wszystko wymieszaj na jednolity kolor i było sypkie. (to jadalna ziemia/kruszonka) Upiecz w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut. Na talerz ułóż puree z topinamburu, posyp kruszonką i udekoruj listkami mięty i kwiatami.


6. Chrust z polewą czekoladową
-mąka żytnia
-jaja
-śmietana18%
-żubrówka
-czekolada gorzka
-miód
-olej
-śmietana 30%
Zmieszaj 350 g mąki żytniej z 3 żółtkami, 125 ml śmietany 18% i 2 łyżkami żubrówki. Mieszaj w robocie z hakiem przez 20 minut. Następnie rozwałkuj, pokrój na makaron i usmaż w głębokim tłuszczu do złocistego koloru. Rozpuść tabliczkę gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej, dodaj 50 ml śmietany, łyżkę miodu. Faworki polej uzyskaną polewą.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix