Krzysztof Bigus Dekonstrukcja placków ziemniaczanych

_5JW8064Krzysiek 8A.jpg
_5JW8064Krzysiek 8A.jpg

-3 ziemniaki czerwone

-3 ziemniaki białe

-1 cebula biała

-1 cebula czerwona

-Pęczek szczypiorku

-3 jajka

-1 l oleju

-3 łyżki octu

-Sól

-Pieprz

-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

-2 łyżeczki mąki pszennej

Szczypiorek zmiksuj dodaj oleju soli i pieprzu, przetrzyj przez sitko,zrobi się oliwa szczypiorkowa. Z połowy białego i czerwonego ziemniaka i cebuli zrób chipsy. Zetrzyj resztę ziemniaków i cebulę (czerwone i białe oddzielnie). Do każdej z mas dodaj pół jajka, łyżeczkę mąki pszennej i ziemniaczanej, sól i pieprz. Usmaż każdą z mas w okrągłych formach. Zrób majonez z 2 jajek, oleju i octu. Majonez wlej do syfonu i użyj 3 nabojów N2O.

Placki wyłóż na talerz,polej oliwa szczypiorkową,dodaj chipsy i majonez z syfonu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości