Krzysztof Bigus Okrągły makaron z homarem, grzybami i topinamburem

_5JW4080Krzysiek 11A.jpg
_5JW4080Krzysiek 11A.jpg

Makaron

-130 g mąki sakuliny

-130g mąki pszennej

-2 jajka

-3 żółtka

Wyrób wszystkie składniki w robocie. Zostaw ciasto do odpoczęcia. Rozwałkuj cienko makaron i wytnij ładne kółka. Gotuj w osolonym wrzątku, aż będzie al dente.

Sos

-7 kurzych skrzydełek

-pół czerwonej cebuli

-200 ml bulionu drobiowego

-200 ml cydru

-1 topinambur

-2 łyżki tłuszczu z gęsi

-200 ml śmietany

W garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojone skrzydełka i pokrojoną cebule . Smaż aż spod garnka się przyrumieni, następnie wlej pół litra wody, cydr, bulion. Zredukuj sos tak aby zgęstniał, następnie go przecedź. Zagotuj sos dodaj śmietanę i gotuj przez chwile.

Dodatki

-3 ząbki czosnku

-Garść pietruszki

-Pół cytryny

-200g boczniaków

-200g kurek

-300g topinamburu

-1 homar

-foie gras

Usmaż foie gras, połóż ją na ścierce do odcieknięcia z tłuszczu, zostaw tłuszcz wytopiony z niej.

Zagotuj duży gar z wodą, dodaj sól, 3 ząbki czosnku, garść natki z pietruszki i cytrynę. Jak woda się będzie mocno gotowała wrzuć homara. Gotuj 6 minut, po tym czasie wyciągnij homara i wrzuć go do wody z lodem. Wyciągnij mięso z homara, pokrój .

Topinambur wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut.

Obsmaż grzyby, upieczony topinambur i homara na tłuszczu z foie gras, odsącz wszystko z tłuszczu.

Wrzuć wszystkie składniki na patelnię (makaron również) podlej sosem i podgrzej. Wyłóż na talerz dekorując świeżą pietruszką

podziel się:

Pozostałe wiadomości