Krzysztof Bigus Smaki Świata

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Krzysztof Bigus Smaki Świata
Krzysztof Bigus Smaki Świata 

Ceviche z dorsza:

- świeża kolendra

-filet z dorsza

- limonka

-sól

- pieprz

Dorsza pokrój kostkę, dodaj posiekaną kolendrę sok z limonki, sól i pieprz do smaku. Wszystko delikatnie wymieszaj i odstaw na 5 minut. Przełóż do miseczki i  posyp posiekaną świeżą kolendrą.

 

Tortilla z kurczakiem:

- 1 pierś kurczaka

-garść fasoli czerwonej  z puszki

-garść fasoli białej z puszki

-garść kukurydzy konserwowej

- sól

- pieprz

- szklanka mąki kukurydzianej

- pół szklanki mąki pszennej

Mąkę pszenną i kukurydzianą zmieszaj z wodą i wymieszaj  ciasto.Z ciasta uformuj 2 placki na tortille i usmaż na suchej patelni. Pierś z kurczaka ugotuj w wodzie  z solą i pieprzem. Wrzuć składniki między 2 placki – (porwaną pierś z kurczaka, kukurydzę i fasolę). Gotowe

 

Ziemniak z twarogiem:

-1 ziemniak

-Twaróg do sernika ok 3 łyżki

-Szczypiorek

-Sól, pieprz

-Szczawik zajęczy

-Łyżka oleju

Ziemniak nasmaruj olejem, solą i pieprzem, wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz go 20-30 minut, najlepiej do miękkości. Serek dopraw solą, pieprzem, dodaj szczypiorek posiekany, zmieszaj. Wyciągnij ziemniaka z piekarnika, przekrój i nałóż do niego serek, na koniec posyp szczawikiem zajęczym.

 

Ziemniaki curry:

-Żółta pasta curry

-2 ziemniaki

-Jajko

-3 łyżki mąki kukurydzianej

-Sól, pieprz

-olej

-Jogurt naturalny

-Czosnek

Ziemniaki nasmaruj olejem, solą i pieprzem, wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz je 20-30 minut, najlepiej do miękkości. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko, mąkę kukurydzianą, pastę curry (łyżkę), całą masę  wymieszaj ,uformuj kulki i usmaż na oleju  do uzyskania złotego koloru. Do jogurtu dodaj przeciśnięty czosnek (ząbek), dopraw solą i pieprzem. Sos podawaj z ziemniakami

 

Krewetki w cieście

-2 krewetki

-Szklanka mąki kukurydzianej

-Szklanka mąki ziemniaczanej

-2 szklanki mąki pszennej

-Sól, pieprz

-Masło orzechowe

-Sos rybny

-Pół limonki

-Pół łyżki cukru

-2 jajka

 

Ciasto: Wymieszaj 3 rodzaje mąki ze sobą, dodaj jajka, dolej wody do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego, dopraw solą i pieprzem. W tym cieście zamocz wyczyszczone  krewetki, następnie usmaż je na głębokim tłuszczu. Łyżkę masła orzechowego zmieszaj z łyżką sosu rybnego, dodaj cukier i sok z limonki, wymieszaj wszystko. Krewetki podawaj z sosem

 

Dorsz w liściu bananowca:

-Liść bananowca

-Filet z dorsza

-Smoczy owoc

-Szklanka mąki kukurydzianej

-Szklanka mąki ziemniaczanej

-2 szklanki mąki pszennej

-Sól, pieprz

-2 jajka

Ciasto: Wymieszaj 3 rodzaje mąki ze sobą, dodaj jajka, dolej wody do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego, dopraw solą i pieprzem. W liść bananowca włóż posiekanego surowego dorsza, smoczy owoc w kawałkach i polej ciastem, zawiń   liścia i upiecz w piekarniku rozgrzanego do 200 stopni, piecz 20 minut. Gotowe

 

Sajgonki

-2 papiery ryżowe

-2 garści mięsa wieprzowego

-Garść makaronu ryżowego

-Pół cebuli

-2 łyżki sosu rybnego

-Garść kiełków słonecznika

-Sól, pieprz

-2 łyżki sosu sojowego

-2 łyżki wody

-Pół limonki

 

Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Mięso zmieszaj z posiekaną cebulą, sosem rybnym, kiełkami, makaronem posiekanym, dopraw solą i pieprzem. Zawiń w zwilżony wodą papier ryżowy. Sajgonki smaż na głębokim oleju, aż się zarumienią. Z sosu sojowego, wody, soku z limonki zrób sos, podawaj z sajgonkami.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix