Krzysztof Bigus - Tort Krzysztofa

_JW_7488Krzysiek 3B.jpg
_JW_7488Krzysiek 3B.jpg

Składniki:

- 0,5 kg moreli

-100 g cukru

- 50 ml sherry

-1 l wody

-świeże wiśnie

- 5 jajek

-2,5 łyżki mąki tortowej

-2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

-5 łyżek cukru pudru

- 2łyżki herbaty

- wódka wiśniowa

- bratki do przystrojenia

- wiśnie w słoiku z ogonkami

- 2 tabliczki czekolady

- masło

- 3 łyżki kakao

-1l śmietany 36%

- 3 łyżki miody akacjowego

Nagrzej piekarnik do 200 C. Najpierw ubijaj białka w robocie, dodaj cukier puder i kakao. Wmieszaj ręcznie po trochu mąkę i żółtka. Piecz biszkopt przez ok 15 min sprawdź patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku. Wystudź biszkopt. Rozpuść cukier z odrobiną wody, dodaj morele i smaż przez chwile pod przykryciem, następnie dodaj sherry , smaż bez przykrycia aż wszystko zgęstnieje. Na końcu dodaj świeże wiśnie i zmiksuj, pozostaw do ostygnięcia . Ubij śmietanę z miodem akacjowym na sztywno. Zaparz herbatę dodaj do niej wódki wiśniowej. Rozpuść czekoladę z odrobiną śmietany i masła. Składamy tort według uznania z przygotowanych komponentów. Dekorujemy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości