Lorek: Pierś kurczaka panierowana z polentą

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Lorek:  Pierś kurczaka panierowana z polentą
Lorek: Pierś kurczaka panierowana z polentą 

Kurczak:

-100 gr kurczaka

-1 łyżka musztardy

-koperek

-panko lub  bułka tarta

-1 jajko

-1 szklanka makii pszennej

-sól, pieprz i pieprz cayenne.

-olej rzepakowy

Jajko mieszamy z musztardą, koperkiem i pozostałymi przyprawami. Panierujemy kurczaka i smażymy na głębokim oleju rzepakowym.

Ziemia jadalna:

-100 gr maltodekstryny

-kawałki kurczaka, prosciutto, sól i pieprz

-50 gr masła

-50 ml olej.

Smażymy wszystkie składniki na patelni (oprócz malto) i wciągamy jak najbardziej smak mięsa w oleju. Potem mieszamy ten olej z malto i powstaje ziemia.

Kawior z ogórka i koperku:

-2 ogórki zielone (potrzebujemy 200ml soku)

-pęczek koperku

-50ml wody

-50ml oleju

-3gr agar-agar

Blendujemy wszystkie składniki razem (oprócz agar agar), wyciskamy przez sitko, i gotujemy 300ml soku  razem z agar-agar przez około 1-2 minuty.

Czekamy 5-10 minut i dodajemy kropelki do zimnego oleju, i tak się robi kawior.

Polenta:

-200gr kaszy kukurydzianej

-500ml wody

-sól, pieprz, pieprz cayenne, 2 liście laurowe, maghiran, cząber.

-50gr sera gruyere.

-2gr Xantany

Gotujemy wszystkie składniki razem (oprócz sera i Xantanu), około 15-20 na małym palniku, odcedzamy płyn, i blendujemy razem z serem i Xantaną.

 

Galaretka z pomidorów:

-500gr pomidorów

-oregano

-sól, pieprz, cukier

-50ml olej

-5 gr Gellan

-Szczypiorek i koperek

Wszystkie składniki (oprócz Gellanu, szczypiorku i koperku), blendujemy a pózniej gotujemy razem z Gellanem, wylewamy do foremki i wkładamy do lodówki.

Kroimy okrągłe kawałki, do środka dodajemy mix szczypiorku i kopru z oliwą.

Chipsy z prosciutto:

2 kawałki szynki prosciutto, do piekarnika na 190 stopni, około 15-20 minut.

 

Na talerz wysypujemy ziemię,układamy kurczaka w panierce,polentę ,galaretkę z pomidorów,posypujemy kawiorem z ogórka i  dodajemy chipsa z szynki.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Proszę o informację do czego jest szklanka mąki przy "Kurczaku"? Dziękuję

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Dobre pytanie;) też czekam na info

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Generalnie jak to w panierowaniu bywa, przed jajkiem zawsze jest mąka. Więc jest ona zapewne po to żeby wysypać sobie na talerz, obtoczyć w niej kurczaka, a następnie w przygotowanej mieszance z jajka. Pozdrawiam.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
              tvnpix