LOREK: Ravioli z homarem i foie gras

_5JW4069Lorek 11A.jpg
_5JW4069Lorek 11A.jpg

LOREK:

Ravioli z homarem i foie gras:

Ravioli

-100gr mąki -3 żółtka -1 łyżka oliwy -200gr grzybów porcini -pietruszka -sól, pieprz, pieprz czerwony -skórka cytryny -50ml śmietany.

Wyrabiamy ciasto z mąki, żółtek i oliwy, odkładamy do lodówki na 30 minut, następnie rozwałkowujemy i wykrawamy .

Grzyby smażymy na patelni, dodajemy pietruszki, śmietany, przyprawiamy i kleimy ravioli. Gotujemy w gorącej osolonej wodzie.

Homar i foie gras:

-homar

-foie gras 200g

Homara gotujemy w gorącej wodzie, około 6 minut. Później obieramy i smażymy 30 sekund z każdej strony.

Foie gras smażymy na suchej gorącej patelni, około 30 sekund z każdej strony.

Sos:

-3 skrzydła kurczaka -100ml wina -300ml bulionu drobiowego -seler naciowy

-por

-marchew

-liście laurowe

-pietruszka

-olej

Smażymy kurczaka na oleju aż zbrązowieje dodajemy warzywa wlewamy wino i redukujemy o ½, dolewamy bulionu i redukujemy cały płyn o ½.

Marynowane winogrona:

-100ml octu -200ml cukru -winogrona

Gotujemy cukier i ocet, chłodzimy i marynujemy winogrona.

Wszystko wykładamy na talerz i dekorujemy winogronami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości