LOREK: Tatar z labraksem, Zupa rakowa, Comber z jagnięciny z fenkułem, mus z malinami

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
LOREK: Tatar z labraksem, Zupa rakowa, Comber z jagnięciny z fenkułem, mus z malinami
MasterChef 

Tatar z labraksem(okoniem morskim):

-1 filet z labraksa(okoń morski)

-50gr fasolka szparagowa

-20gr orzechy pinii

-20ml sok z  pomarańczy

-1 łyżka sosu sojowego

-Sól, pieprz

 

Fasolkę  gotujmy w wodzie, filet kroimy na małe kawałki(kostkę) mieszamy  z pozostałymi składnikami.

Gotowe.

 

Zupa rakowa:

-8 raków

-3 krewetki

-100ml białego wina

-1 seler naciowy

-4 pomidorki

-100ml wody

-2 plasterki cukinie

-50ml ocet białego wina

 

W jednym  garnku  smażymy na maśle 7 raków, 2 krewetki, seler naciowy i pomidory. Po 5-6 minutach wylewamy wino, gotujemy 5 minut, wlewamy  wodę i gotujemy powoli  do uzyskania  intensywnego wywaru.

1 krewetkę smażymy na oleju, 1 raka  gotujemy w wodzie.

Cukinię marynujemy w wodzie i occie.  Wszystko przekładamy  na talerz.

 

 

Comber z jagnięciny z fenkułem.

-1 comber jagnięcy

-1 plaster fenkułu

-50gr musztarda

-50gr bułki tartej

-50gr mięty

-Sol, pieprz

-Migdały i kolendra

-olej

 

Comber smażymy na oleju, około 30 sec na każdej strony. Smarujemy z musztarda, panierujemy w  wymieszanej bułce tartej z mięta i pieczmy w piekarniku  nagrzanym na 190 stopni około 9 minut.

Fenkuł blanszujemy, grillujemy na patelni  z odrobiną cukru.

Wykładamy na talerz i posypujemy migdałami i kolendrą.

 

 

 

Pre-deser:

-100gr truskawek

-50gr borówek

-mięta

-50ml  śmietany 36%

-50ml octu z  białego wina

-100gr cukru

 

Truskawki  kroimy na kawałki, cukier gotujemy razem z octem. Truskawki marynujemy w  przygotowanej marynacie około 30 minut. Następnie mieszamy wszystkie składniki i podajemy,

 

 

Deser – mus z malinami:

-400gr malin

-200gr mascarpone

-3 łyżki miodu

-Sok z 1 cytryny

-400ml ciekłego azotu

-czekolada

-śmietana 36%

 

Miksujemy wszystkie składniki powoli wlewamy ciekły azot i powstają lody. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, ubijamy śmietanę i łączymy z czekoladą. Z lodów robimy kulki  i podajemy je z musem czekoladowym.

 

Petit fours:

-1 brzoskwinia

-50 gr cukier

-50m czekolada mleczna

-50gr płatki migdałowe

 

Brzoskwinię  karmelizujemy na patelni a później  pieczemy w piekarniku na 190 stopni około 15-20 minut. Podlewamy z roztopioną czekoladą  i posypujemy  płatkami migdałowymi.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix