LOREK - tort, tarta, mus

_JW_9683Lorek 10A.jpg
_JW_9683Lorek 10A.jpg

Mus czekoladowy oraz żel z limonki:

-200gr czekolada mleczna -100ml śmietana 36% -40ml miód -4 limonki -2gr agar agar -100gr cukier

Roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę, ubijamy śmietana razem z miodem wszystko razem mieszamy przekładamy do szklanki i wstawiamy do lodówki. Sok z 4 cytryny gotujemy z cukrem dodajemy agar agar mieszamy i przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki do momentu zastygnięcia. Póżniej blendujemy i nakładamy żel na mus z czekolady.

Biszkopt z kremem czekoladowym z rozmarynem i oliwka.

Biszkopt: -4 jaja

-125gr cukru

-125gr mąki

-skórka z pomarańczy

Jajka ubijamy z cukrem 10 minut potem powoli wsypujemy mąkę i mieszamy .Przekładamy do formy i pieczemy w 190 stopniach około 25-30 minut.

Krem:

-200ml śmietany

-300gr czekolady

-dwa gałązki rozmarynu

- 50ml oliwy z oliwek.

Śmietanę gotujemy z rozmarynem cedzimy dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy oliwę i mieszamy 5 minut i wkładamy do lodówki (gotowe)

-Maliny do dekorowania. -Sok z wiśni

Biszkopt ponczujemy sokiem z wiśni,przekładamy kremem i dekorujemy malinami.

Tarta z czekoladą i orzechy w karmelu pomarańczowym

Ciasto na tartę:

-250gr mąki -100gr cukier puder -100gr masła -2 jajka -trochę sol i skora pomarańczowy.

Z wszystkich składników zarabiamy ciasto,wkładamy do lodówki na 30 min pózniej przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 30 minut.

Krem czekoladowy:

-200gr czekolady mleczna i gorzkiej -100gr orzechy -sok z 1/2 pomarańczy -50gr cukier -50ml likier orzechowy.

Wsypujemy cukier na patelnię robimy karmel, wrzucamy orzechy na koniec wlewamy sok pomarańczowy (orzechy gotowe). Czekolada roztopić na parze, dodać likier i orzechy a później przekładamy wszystko na upieczony spód tarty.

Tarta gotowa!

podziel się:

Pozostałe wiadomości