Lorek Zediu Menu urodzinowe

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Lorek Zediu Menu urodzinowe
Lorek Zediu Menu urodzinowe 

Eklery:

Ciasto:
-
150 gr mąki pszennej
-125 ml wody
-125 ml mleka
-100 gr masła
-4 jajka + 2 żółtka
-łyżka cukru
-trochę soli

Gotujemy mleko, wodę i masło. Dodajemy mąkę, mieszamy, podkręcamy palnik i mieszamy intensywnie przez 1-2 minuty. Cały mix dodajemy do czystej miski i mieszamy powoli, dodajemy pojedynczo jajka i żółtka

Robimy formy w kształcie eklerów i do pieca, 190 stopni, około 35 minut.

Ganache:

-100 gr czekolady mlecznej.
-100 ml śmietany 36%.
Gotujemy śmietanę, wlewamy na czekoladę, mieszamy wszystko, aż zrobi się krem, wstawiamy do lodówki

Coulis z malinami:

-200 gr malin
-20 gr cukru
-20 gr wody

Robimy syrop z cukrem i wodą, gotujemy. Blendujemy syrop razem z malinami i coulis gotowe.

Kroimy eklery, dajemy ganche do środka, cukier poder na górę, coulis i świeże maliny.

 

Przepiórka z zielonym groszkiem .

Przepiórki:

-2 sztuki przepiórki
-tymianek, sól, pieprz,

-kostka masła,

-ząbek czosnku

-olej

 

Przepiórki posolimy, smażymy na oleju 30 sec z każdej strony (potrzebny jest kolor), potem dodajmy do rękawy do piekarnika, razem z tymianek, czosnek, pieprz i pieczemy w  190 stopniach przez około 8-9 minut.

Bulion:

-1 marchew

-1 cebula

-1 pietruszka

-5 liści laurowych, 3 ziela angielskie,

-1 kawałek selera naciowego

-5 pieczarek

-tymianek

-1 por (biały kawałek)

- sól i pieprz.

Wszystkie składniki dodajmy do garnka razem z około 500 ml wody, i gotujemy przez przynajmniej 30 minut.

Gulasz z zielonego groszku:
-
300 gr zielonego groszku
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-1 duża cebula
-1 marchew
-tymianek, koper
-4 liście laurowe
-1 łyżka ziół prowansalskich
-kostka masła, oliwa
-50 ml śmietana 18%
-1 bakłażan

Smażymy cebulę i marchewkę posiekaną na oliwie  z masłem około 5 minut. Dodajmy koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Dodajmy tymianek, liście laurowe i bulion który przygotowaliśmy wcześniej. Gotujemy 5 minut, i dodajemy zielony groszek.

Redukujemy, doprawiamy sól/pieprz. Kiedy już gotowe, dodajemy śmietanę, mieszamy – gotowe.

Bakłażan kroimy rondele, i smażymy na głęboki oleju – sól i pieprz.

Wszystko wykładamy na talerz.

Smacznego.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix