Lorek Zediu Menu urodzinowe

_JW_9264Lorek 6B.jpg
_JW_9264Lorek 6B.jpg

Eklery:

Ciasto: -150 gr mąki pszennej -125 ml wody -125 ml mleka -100 gr masła -4 jajka + 2 żółtka -łyżka cukru -trochę soli

Gotujemy mleko, wodę i masło. Dodajemy mąkę, mieszamy, podkręcamy palnik i mieszamy intensywnie przez 1-2 minuty. Cały mix dodajemy do czystej miski i mieszamy powoli, dodajemy pojedynczo jajka i żółtka

Robimy formy w kształcie eklerów i do pieca, 190 stopni, około 35 minut.

Ganache:

-100 gr czekolady mlecznej. -100 ml śmietany 36%. Gotujemy śmietanę, wlewamy na czekoladę, mieszamy wszystko, aż zrobi się krem, wstawiamy do lodówki

Coulis z malinami:

-200 gr malin -20 gr cukru -20 gr wody

Robimy syrop z cukrem i wodą, gotujemy. Blendujemy syrop razem z malinami i coulis gotowe.

Kroimy eklery, dajemy ganche do środka, cukier poder na górę, coulis i świeże maliny.

Przepiórka z zielonym groszkiem .

Przepiórki:

-2 sztuki przepiórki -tymianek, sól, pieprz,

-kostka masła,

-ząbek czosnku

-olej

Przepiórki posolimy, smażymy na oleju 30 sec z każdej strony (potrzebny jest kolor), potem dodajmy do rękawy do piekarnika, razem z tymianek, czosnek, pieprz i pieczemy w 190 stopniach przez około 8-9 minut.

Bulion:

-1 marchew

-1 cebula

-1 pietruszka

-5 liści laurowych, 3 ziela angielskie,

-1 kawałek selera naciowego

-5 pieczarek

-tymianek

-1 por (biały kawałek)

- sól i pieprz.

Wszystkie składniki dodajmy do garnka razem z około 500 ml wody, i gotujemy przez przynajmniej 30 minut.

Gulasz z zielonego groszku: -300 gr zielonego groszku -2 łyżki koncentratu pomidorowego -1 duża cebula -1 marchew -tymianek, koper -4 liście laurowe -1 łyżka ziół prowansalskich -kostka masła, oliwa -50 ml śmietana 18% -1 bakłażan

Smażymy cebulę i marchewkę posiekaną na oliwie z masłem około 5 minut. Dodajmy koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Dodajmy tymianek, liście laurowe i bulion który przygotowaliśmy wcześniej. Gotujemy 5 minut, i dodajemy zielony groszek.

Redukujemy, doprawiamy sól/pieprz. Kiedy już gotowe, dodajemy śmietanę, mieszamy – gotowe.

Bakłażan kroimy rondele, i smażymy na głęboki oleju – sól i pieprz.

Wszystko wykładamy na talerz.

Smacznego.

podziel się:

Pozostałe wiadomości