Lorek Zediu PRZEPISY FINAŁOWE

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Lorek Zediu PRZEPISY FINAŁOWE
MasterChef 

 

Vege  gołąbki:

-Liście kapusty gotowane w wodzie z cukrem i solą

-100gr ugotowanej kaszy kus-kus

-50gr grzybów

-50gr ricotty

-śmietana 18%-100ml

-1 szalotka

-natka pietruszki,świeża bazylia

- biało wino

-1/4 łyżeczki gałki  muszkatołowej

-1/2 łyżeczki  pieprzu  cytrynowego

-sól, pieprz,cukier

 

Najpierw robimy sos z natki pietruszki,bazylii , 100ml śmietany 18% i łyżki cukru. Siekamy bazylię ,pietruszkę zalewamy śmietaną i dodajemy cukier do smaku i gotujemy do uzyskania gęstego sosu.

Na patelni smażymy szalotkę,dodajemy  grzyby, wino i  gotujemy do zredukowania o 1/2.Pózniej dodajemy pietruszkę, gałkę muszkatołową, pieprz cytrynowy i sól. Mieszamy z kus kusem, ricottą i grzybami. Faszerujemy liście kapusty ,zwijamy wykładamy na talerz i polewamy sosem.  Gotowe.

 

Steak:

-250gr polędwicy wołowej

-melisa

-czosnek

-sól i pieprz

-1 ziemniak

-olej do smażenia

-3 szparagi białe

- masło

-1 marchew, 1 kawałek selera naciowego

-2 szalotki

-200gr malin

- 100ml wina czerwonego,50ml brandy

 

Polędwicę marynujemy w oliwie, czosnku, pieprzu i melisie. Smażymy na patelni około 4 minuty z każdej strony, potem bastujemy masłem. Stek musi odpoczywać około 8-10 minuty.

 

Ziemniaka  kroimy na cienkie plasterki, i smażymy w gorącym oleju do uzyskania złotego  koloru. Solimy  i pieprzymy.

Szparagi gotujemy w wodzie 1-2 minuty, smażymy na maśle z solą i  pieprzem.

 

Sos:

Smażymy wszystkie warzywa, flambirujemy z brandy, podlewamy winem i redukujemy o  1/2. Na koniec dodajemy maliny chwilę gotujemy cedzimy .Na sam koniec  dodajemy zimne masło żeby zagęścić! Smacznego

 

Tiramisu malinowe;

-250gr mascarpone

-3 żółtka

-3 białka

-50ml syrop klonowy

-20gr cukier waniliowy

-Kawę, amaretto, biszkopty

-200 gr maliny+50gr cukier+1 łóżka octu.

-Łyżka kakao

-Czekolada gorzka

 

Mascarpone ucieramy z żółtkami, syropem klonowym i cukrem  waniliowym.

Ubijamy białka na sztywno i mieszamy z masą mascarpone.

Moczymy biszkopty w mixie   wody, kawy i amaretto.

Maliny gotujemy z cukrem i octem około 2-3 minuty - potrzebujemy gesty syrop!

 

Do szklanki wkładamy namoczony biszkopt, krem, czekolada, kakao i syrop malinowy, i budujemy 3 warstwy.

Smacznego!

 

Przystawka;

Makrela Azjii:

-1 makrela

-1 liście nori

-50 gr białej czekolady

-50gr śmietany 18%

-Łyżka pasty wasabi

-Sok z jednej limonki

-Liście nasturcji

-Rzodkiewki

-ocet, cukier, sól, liście laurowy

- all spice

 

Makrelę filetujemy, wkładamy do solanki (1litr wody + 80gr soli) na około 15-20 minut. Zawijamy w liście nori doprawiamy sola ,pieprzem ,nastepnie zawijamy w folię spożywczą i gotujemy w temperaturze 52 stopni przez 20 min.

Rzodkiewkę  krojoną, marynujemy w wywarze z  ciepłej wody,octu,cukru,soli i  przyprawy  all spicy przez około 30 minut.

 

Sos;

Do  garnka dajemy czekoladę śmietanę, wasabi i sok z cytryny. Na małym ogniu , mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

 

Dajemy sos na talerz, makrela na górę, rzodkiewkę obok i dekorujemy liśćmi nasturcji .

Smacznego

 

Bałkańska baranina po nowemu:

 

Comber jagnięcy bez kości, przyprawiony solą i pieprzem.

-50ml musztarda

Farsz;

Blendujemy składniki;

-50gr orzechy pinii

-50gr orzechy candlenut

-2 pęczek mięty

-5gr rozmaryn

-2 ząbki czosnku

-zest i sok z  jednej cytryny

-Sól, pieprz, chilli

-50ml oliwa z oliwek

Faszerujemy mięso  jagnięciny , rolujemy, smażymy około 1 minuty z  każdej strony do koloru brązowego, smarujemy  musztardą  i pieczemy w piekarniku na 190 stopni około 8 minuty. Musi być różowe  w środku.

 

Popcorn z kaszy gryczanej:

-50gr kaszy gryczanej białe

-olej do smażenia

-przyprawa 5 smaków.

Gotujemy kaszę 14 minut,odcedzamy ,wysuszamy i smażymy na głębokim  oleju około minuty. Przyprawiamy.

 

Mus:

-50gr moreli

-100gr kurek

-2 szalotki

-łyżka cukru,sól,pieprz.

Smażymy wszystkie składniki około 1-2 minuty i bledujemy. Koniec.

 

Sos:

-1 marchew

-1 seler

-2 szalotki

-500gr łopatki jagnięcej

-200ml czerwonego wina

-sól, pieprz, liście laurowe

-50ml whisky

- masło.

Smażymy mięso, musi być brązowa, dodajemy pokrojone warzywa i smażymy dalej 3-4 minuty, flambirujemy z whisky, podlewamy winem, redukujemy o 1/2, dodajemy 200ml wody i gotujemy wolno około 20-30 minut. Następnie cedzimy .Na koniec wrzucamy kawałek masła, mieszamy i koniec!

 

Układamy wszystkie składniki na talerzu.

Smacznego!

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix