Małgorzata Szymonek

Ma 45 lat i mieszka w Jarkowicach w województwie dolnośląskim. Na co dzień zajmuje się domem i wychowywaniem dzieci.

Przepisy castingowe
Różany Creme Brulee z kardamonem
Składniki na 4-6 kokilek
-6 żółtek
-szklanka różanego cukru
-3 ziarna kardamonu
-3 szklanki śmietanki kremówki 36%
-pół szklanki zwykłego cukru
Śmietankę zagotować z kardamonem i cukrem różanym gotować na małym ogniu przez około 3 minut.
Śmietankę przelać przez sitko w celu usunięcia ziaren kardamonu. Żółtka rozkłócić. Dolewać po łyżce zagotowanej śmietanki do momentu zahartowania żółtek. Dodać resztę śmietanki. Ustawić kokilki w żaroodpornym naczyniu. Rozlać masę do kokilek, aż po sam brzeg.
Do naczynia wlać gorąca wodę do połowy kokilek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec od 30-45 min. Krem powinien być ścięty.
Ostudzić i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Przed podaniem , posypać łyżeczką cukru i skarmelizować palnikiem kuchennym.

Tarta z malinami i prełkami z syropu z kwiatów i owoców czarnego bzu

Ciasto na tartę:
-250g mąki
-90g cukru pudru
-125g masła
-szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok 30 min.
Rozwałkować, wyłożyć ciastem foremki. Ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą , grochem bądź przeznaczonymi do tego celu kuchennymi kulkami ceramicznymi.
Piec w temperaturze 190 stopniu 12-15 minut. Ściągnać papier do pieczenia z obciążeniem , piec kolejne 10 min lub do uzyskania złotego koloru spodów do tarty.

Creme Patissiere

-250ml mleka
-70g cukru
-2 żółtka
-30g mąki
-pół laski wanilli
Laskę wanilli przeciąć wzdłuż, tępą stroną noża wyskrobać ziarenka, dodać do mleka.
Mleko zagotować z wanilią i cukrem. Żółtka rozkłócić, dolewać gorące mleko bardzo powoli aby się nie ścieły. Przelać masę do rondelka dosypać mąki i podgrzewać aż masa zgęstnieje. Przełożyc do miseczki i przykryć folią spożywczą „ w kontakcie” czyli folia musi dotykać bezpośrednio kremu aby nie zrobił się kożuch. Pozostawic do ostygnięcia.

Perełki z syropu z bzu

-pół szklanki oleju
-150ml syropu z czarnego bzu
-50ml suropu z kwiatów czarnego bzu
-2 razy po 2 gramy agar agar
-strzykawka

Szklankę z olejem włożyć do zamrażarki na 15 minut

Obydwa syropy zagotować w osobnych rondelkach. Kiedy zaczną się gotować, wsypać po 2 gramy agar agar aż do rozpuszczenia się. Syropy zaczną nieznacznie gęstnieć. Wyciągnąć olej z zamrażarki , napełnić strzykawkę syropem z kwiatów czarnego bzu i wkraplać do oleju. Wyłowić perełki i wypłukać je na sitku pod ciepłą wodą aby usunąć z nich olej. Przełożyć do naczynia. To samo powtórzyć z syropem z czarnego bzu.
Składamy tartę:
Wypełnić tartę cremem patisserie, ułożyć świeże maliny oraz perełki . Ozdobić świeżą mięta
Sernik z gruszką i amaretto
-2 duże gruszki
-laska wanili
-50g cukru
-100ml wody
-125g herbatników czekoladowych
-50g stopionego masła
-300g kremowego serka
-125g drobnego cukru
-500ml śmietanki kremówki 36%
-3 łyżki likieru amaretto
Zagotować wodę z cukrem, wydrążyć laskę wanilli, ziarenka odłożyć, laskę dodać do wody z cukrem.
Gruszki obrać i pokroić w drobną kostkę . Kiedy cukier się rozpuści dodać gruszki i gotować przez około 3 min. Odcedzić, zostawić do ostygnięcia.
Herbatniki pokruszyć i wymieszać ze stopionym masłem.
Wyłożyć nimi foremkę o średnicy 23 cm. Włożyć do lodówki.
Mikserem wymieszać kremowy serek z ziarnami wanilli i cukrem, dodać kremówkę i ubijać do uzyskania gęstęj gładkiej masy. Dolać amaretto i wymieszać. Dodać gruszki i wmieszać je delikatnie w serową masę
Wyciągnąć foremkę z lodówki, wyłożyć serowo-gruszkową masą. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na noc.
Przed podaniem posypać wiórkami z ciemnej czekolady.
Pozostałe wiadomości