Małgorzata Szymonek

Małgorzata Szymonek
Ma 45 lat i mieszka w Jarkowicach w województwie dolnośląskim. Na co dzień zajmuje się domem i wychowywaniem dzieci.

Przepisy castingowe

Różany Creme Brulee z kardamonem

 

Składniki na 4-6 kokilek

-6 żółtek

-szklanka różanego cukru

-3 ziarna kardamonu

-3 szklanki śmietanki kremówki 36%

-pół szklanki zwykłego cukru

 

Śmietankę zagotować z kardamonem i cukrem różanym gotować na małym ogniu przez około 3 minut.

Śmietankę przelać przez sitko w celu usunięcia ziaren kardamonu. Żółtka rozkłócić. Dolewać po łyżce zagotowanej  śmietanki do momentu zahartowania żółtek. Dodać resztę śmietanki. Ustawić kokilki w żaroodpornym naczyniu. Rozlać  masę do kokilek, aż po sam brzeg.

Do naczynia wlać gorąca wodę do połowy kokilek.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec od 30-45 min. Krem powinien być ścięty.

Ostudzić i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Przed podaniem , posypać łyżeczką cukru i skarmelizować palnikiem kuchennym.

 

Tarta z malinami i prełkami z syropu z kwiatów i owoców czarnego bzu

Ciasto na tartę:

-250g mąki

-90g cukru pudru

-125g masła

-szczypta soli

 

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok 30 min.

Rozwałkować, wyłożyć ciastem foremki. Ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą , grochem bądź przeznaczonymi do tego celu kuchennymi kulkami ceramicznymi.

Piec w temperaturze 190 stopniu 12-15 minut. Ściągnać papier do pieczenia z obciążeniem , piec kolejne 10 min lub do uzyskania złotego koloru spodów do tarty.

Creme Patissiere

-250ml mleka

-70g cukru

-2 żółtka

-30g mąki

-pół laski wanilli

Laskę wanilli przeciąć wzdłuż, tępą stroną noża wyskrobać ziarenka, dodać do mleka.

Mleko zagotować z wanilią i cukrem. Żółtka rozkłócić, dolewać gorące mleko bardzo powoli aby się nie ścieły. Przelać masę do rondelka dosypać mąki  i podgrzewać aż masa zgęstnieje. Przełożyc do miseczki i przykryć folią spożywczą „ w kontakcie” czyli folia musi dotykać bezpośrednio kremu aby nie zrobił się kożuch. Pozostawic do ostygnięcia.

Perełki z syropu z bzu

-pół szklanki oleju

-150ml syropu z czarnego bzu

-50ml suropu z kwiatów czarnego bzu

-2 razy po 2 gramy agar agar

-strzykawka

 

Szklankę z olejem włożyć do zamrażarki na 15 minut

Obydwa syropy zagotować w osobnych rondelkach. Kiedy zaczną się gotować, wsypać po 2 gramy agar agar aż do rozpuszczenia się. Syropy zaczną nieznacznie gęstnieć. Wyciągnąć olej z zamrażarki , napełnić strzykawkę syropem z kwiatów czarnego bzu i wkraplać do oleju. Wyłowić perełki i wypłukać je na sitku pod ciepłą wodą aby usunąć z nich olej. Przełożyć do naczynia. To samo powtórzyć z syropem z czarnego bzu.

Składamy tartę:

Wypełnić tartę cremem patisserie, ułożyć świeże maliny oraz perełki . Ozdobić świeżą mięta

 

 

Sernik z gruszką i amaretto

-2 duże gruszki

-laska wanili

-50g cukru

-100ml wody

 

-125g herbatników czekoladowych

-50g stopionego masła

-300g kremowego serka

-125g drobnego cukru

-500ml śmietanki kremówki 36%

-3 łyżki likieru amaretto

 

Zagotować wodę z cukrem, wydrążyć laskę wanilli, ziarenka odłożyć, laskę dodać do wody z cukrem.

Gruszki obrać i pokroić w drobną kostkę . Kiedy cukier się rozpuści dodać gruszki i gotować przez około 3 min. Odcedzić, zostawić do ostygnięcia.

Herbatniki pokruszyć i wymieszać ze stopionym masłem.

Wyłożyć nimi foremkę o średnicy 23 cm. Włożyć do lodówki.

Mikserem wymieszać kremowy serek z ziarnami wanilli i cukrem, dodać kremówkę i ubijać do uzyskania gęstęj gładkiej masy. Dolać amaretto i wymieszać. Dodać gruszki i wmieszać je delikatnie w serową masę

Wyciągnąć foremkę z lodówki, wyłożyć serowo-gruszkową masą. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na noc.

Przed podaniem posypać wiórkami z ciemnej czekolady.

tvnpix