Marek Pukas: Pączki z kremem patisierre, musem mango i melisy oraz konfiturą z czereśni

MAREK PUKAS (2).jpg
Źródło: Mariusz Kordas/Jarek Łukawski

Sprawdź jak przygotować pączki z kremem patisierre, musem mango i melisy oraz konfiturą z czereśni:

Ciasto: 500 g maki pszennej 8 żółtek 2 jajka 100 g masła 100 g cukru 50 g drożdży 20 ml spirytusu 250 ml mleka Szczypta soli smalec do smażeniaPrzygotowanie: Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę przesianej mąki i 3 łyżki ciepłego mleka.

Mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Kiedy rozczyn wyrośnie dodajemy go do przesianej maki, zaczynamy miksować stopniowo dodając mleko, resztę cukru, roztopione masło i żółtka z jajkami.

Kiedy ciasto jest dobrze rozmieszane nakrywamy ścierka i dajemy do wyrośnięcia na ok.30 minut.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypana mąką , wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy krążki o średnicy ok. 8 cm.

Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.

Przygotowujemy nadzienia.

1 . Krem patisierre

2 żółtka 1 łyżka maki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej Sok z połowy cytryny Skórka z połowy pomarańczy Cukier wanilinowy 500 ml mleka

Mleko gotujemy , w misce ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy przesiana mąkę, sok z cytryny i skórkę pomarańczową. Stopniowo dolewamy gorące mleko cały czas mieszając. Po wymieszaniu z mlekiem wlewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.

2. Mus z mango i melisy

1 mango 1 pęczek melisy 1 łyżka cukru 3 łyżki śmietany 30% 1 łyżka soku z cytryny

Mango obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka, smażymy razem z cukrem. Kiedy cukier się roztopi dodajemy śmietankę i energicznie mieszamy. Do blendera wlewamy przygotowany krem i miksujemy na gładka masę z dodatkiem melisy i soku z cytryny.

3. Konfitura z czereśni 100 g czereśni 2 łyżki cukru 3 łyżki śmietanki 30% otarta skorka z pomarańczy

Czereśnie smażymy razem z cukrem, dodajemy śmietankę, skórkę pomarańczową i pozostawiamy do odparowania.

Wykończenie: Polewy:

50 g stopionej na parze czekolady gorzkiej z dodatkiem śmietanki 30% i odrobiny masła 50 g stopionej na parze czekolady mlecznej z dodatkiem śmietanki 30% i odrobiny masła 100 stopionej na parze czekolady białej z dodatkiem śmietanki 30% i odrobiny masła lukier: cukier puder + sok z cytryny Przygotowanymi nadzieniami szprycujemy ciasto na pączki i dokładnie zlepiamy. Smażymy w rozgrzanym smalcu ok. 4-5 minut do zbrązowienia. Odsączamy na papierowym ręczniku. Dekorujemy roztopionymi czekoladami, lukrem, migdałami i borówkami.Zobacz WIDEO:

Pączki pieczone w piekarniku?!

podziel się:

Pozostałe wiadomości