Mariusz Glezner

Mariusz  Glezner
Mariusz to 32-letni mieszkaniec Warszawy. Pracuje jako architekt wnętrz.

Domowy włoski makaron z dojrzewającym antrykotem w tajskim stylu.

 

SKŁADNIKI

 

Makaron (1 porcja):

- 1 jajko

- 100 g mąko 00

- semolina

 

Pasta chili:

- 100 g chilli

- 100 g imbiru

- 50 g cukru

- 50 ml octu ryżowego

- olej rzepakowy

 

Danie:

- 300 g antrykotu dojrzewającego na sucho

- domowy makaron tagliatelle (dwie porcje)

- 1 nieduża cukinia

- 1 nieduża marchew

- grzybki mun

- 3 ząbki czosnku

- 2 szalotki

- dymka

- czarny sezam

- sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy

- olej rzepakowy

- sól, pieprz

 

WYKONANIE

 

Makaron:

W misce odmierz 100 g mąki, wbij jedno jajko, połącz ze sobą. Wyjmij ciasto na blat i zagniataj do uzyskania jednolitej masy. Zawiń w folie spożywczą i umieść na 20-30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i potnij na długie, wąskie paski (tagliatelle). Obsyp semoliną i rozłóż do suszenia.

 

Pasta chili:

 

Obrany imbir i chilli opłucz pod wodą, pokrój drobno, wrzuć na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju. smaż do miękkości. Wsyp cukier, skarmelizuj i dolej octu, zredukuj. Przelej do słoiczka.

 

Danie:

 

Zalej grzybki mun gorącą wodą. Marche obierz i umyj razem z cukinią. Obieraczką wykrój z marchewki cienkie paski, cukinie także pokrój w cienkie paski (najlepiej użyj temperówki do warzyw). Czosnek i szalotki posiekaj na drobno. Wołowinę pokrój w niewielką kostkę. W szklance wymieszaj składniki na sos (sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy, pastę chilli, sól, pieprz). Na mocna rozgrzaną patelni wsyp szalotkę i czosnek, po chwili od razu wołowinę, smaż szybko i następnie cukinie i marchewkę oraz odcedzone grzybki. Podsmaż, zalej sosem i wrzuć ugotowany makaron. Po wymieszaniu danie jest gotowe, przełóż na talerz i udekoruj sezamem i dymką pokrojoną pod kątem.

tvnpix