Mariusz Glezner

Mariusz to 32-letni mieszkaniec Warszawy. Pracuje jako architekt wnętrz.

Domowy włoski makaron z dojrzewającym antrykotem w tajskim stylu.
SKŁADNIKI
Makaron (1 porcja):
- 1 jajko
- 100 g mąko 00
- semolina
Pasta chili:
- 100 g chilli
- 100 g imbiru
- 50 g cukru
- 50 ml octu ryżowego
- olej rzepakowy
Danie:
- 300 g antrykotu dojrzewającego na sucho
- domowy makaron tagliatelle (dwie porcje)
- 1 nieduża cukinia
- 1 nieduża marchew
- grzybki mun
- 3 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- dymka
- czarny sezam
- sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
WYKONANIE
Makaron:
W misce odmierz 100 g mąki, wbij jedno jajko, połącz ze sobą. Wyjmij ciasto na blat i zagniataj do uzyskania jednolitej masy. Zawiń w folie spożywczą i umieść na 20-30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i potnij na długie, wąskie paski (tagliatelle). Obsyp semoliną i rozłóż do suszenia.
Pasta chili:
Obrany imbir i chilli opłucz pod wodą, pokrój drobno, wrzuć na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju. smaż do miękkości. Wsyp cukier, skarmelizuj i dolej octu, zredukuj. Przelej do słoiczka.
Danie:
Zalej grzybki mun gorącą wodą. Marche obierz i umyj razem z cukinią. Obieraczką wykrój z marchewki cienkie paski, cukinie także pokrój w cienkie paski (najlepiej użyj temperówki do warzyw). Czosnek i szalotki posiekaj na drobno. Wołowinę pokrój w niewielką kostkę. W szklance wymieszaj składniki na sos (sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy, pastę chilli, sól, pieprz). Na mocna rozgrzaną patelni wsyp szalotkę i czosnek, po chwili od razu wołowinę, smaż szybko i następnie cukinie i marchewkę oraz odcedzone grzybki. Podsmaż, zalej sosem i wrzuć ugotowany makaron. Po wymieszaniu danie jest gotowe, przełóż na talerz i udekoruj sezamem i dymką pokrojoną pod kątem.
Pozostałe wiadomości