Mariusz Kisiel

Mariusz Kisiel
Ma 37 lat i mieszka w Białymstoku. Po 16 latach mieszkania w Anglii, pół roku temu wraz z żoną i dwiema córeczkami wrócił do Polski.

OKON MORSKI Z KOPREM WLOSKIM I CUKINA, W SOSIE ZIOLOWYM I ORZECHAMI.

 

Skladniki:

175gram Okonia morSkiego (filet, najlepiej swiezy )

100 gram kopru wloskiego

100 gram cukini

50 gram zoltych marchewek

szczypta czarnuszki

 

Sos:

natka pietruszki

natka koperku

liscie  bazyli

liscie miety

sok z cytryny okolo 25 ml

oliwa z oliwek okolo 100ml

1 zabek czosnku

 

Sposob:

Zacznij od sosu: drobno posiekaj ziola, dodaj sok z cytryny i oliwe z oliwek, nastepnie dopraw do smaku sola i pieprzem, dodaj posiekany w drobna kostke zabek czosnku.

Po zrobieniu sosu przystap do:

Zgrilowac koper wloski, nastepnie zgrilowac cukinie dodajac szczypte czarnuszki, nastepnie zgrilowac marchew.

Na rozgrzanej patelni stostowac orzechy.

Nastepnie posól i popieprz okonia i na rozgrzanej patelni smaz od strony skory przez 5-6 min nastepnie obroc na kolejna minute.

Po usmarzeniu ryby zacznij od kopru wloskiego na talerzu nastepnie cukinia, marchew a pozniej na sam koniec poloz rybe. Posyp to orzechami i dodaj sos. 
Smacznego .

tvnpix