Marlena Starzec

Marlena  Starzec
W tym roku skończy 34 lata. Pochodzi z Tychów i prowadzi własną działalność.

Zupa z krewetkami

 

Składniki:

 

krewetki surowe ok. 400g

galangal ok 10 cm kawałek

trawa cytrynowa 4 szt

marchew 1 szt

liście limonki suszone lub mrożone ok. 10 szt

szalotki 6 szt

pomidorki koktajlowe ok 150 g

makaron do ramenu

sos rybny

czerwona pasta curry

czosnek ok 10 ząbków

mleko kokosowe 1L

świeża kolendra (cała doniczka)

papryczka chilli

limonka

 

Wykonanie:

 

Obieram krewetki, pancerzyki zostawiam.

 

Na odrobinie oleju w garnku podsmażam pancerzyki z krewetek, ząbki czosnku (przekrojone, żeby uwolniły aromat), obrane dymki (przekrojone wzdłuż na połowy), liście kaffiru, marchew w plastrach, zmiażdżoną trawę cytrynową i galangal (obrany i pokrojony w plastry)

 

Po kilku minutach zalewam wszystko ok 1,5 L wody, gotuję ok godziny na wolnym ogniu. Wywar odcedzam. Wykorzystuję tylko płynną część. Dolewam mleko kokosowe. Zagotowuję. Doprawiam czerwoną pastą curry i sosem rybnym, na tyle intensywnie, żeby zupa nie wymagała soli.

Do gotującej się zupy dodaję przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i obrane krewetki (polecam też groszek cukrowy, którego akurat nie udało mi się kupić). Gotuję na małym ogniu ok. 3 minuty. w Tym czasie gotuję makaron.

 

Zupę podaję na makaronie ramen, posypaną obficie świeżą kolendrą i posiekanym chilli i sokiem wyciśniętym z limonki.

 

Smacznego :)

tvnpix