Marta Mierzejewska

Marta Mierzejewska
Ma 29 lat i mieszka w Lubinie. Prowadzi sklep internetowy z odzieżą dla dzieci.

Przepis na zaprezentowane danie:

Ravioli we włoskich barwach

 

Czas przygotowania około 60 minut

 

Składniki na ciasto białe:

- 4 żółtka

- 350 gram mąki

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 2 łyżki wody

 

Składniki na ciasto zielone:

- 2 żółtka

- 200 gram mąki

- 50 gram rozdrobnionego szpinaku

- 1 łyżka oliwy

 

Składniki:

- 2 żółtka

- 200 gram mąki

- 2 pomidorki malinowe

- 1 łyżka oliwy

 

Do trzech osobnych misek wbijamy jajka, oddzielając żółtka od białek (białka możemy zachować na później i przyrządzić z nich np bezę). Przesiewamy odpowiednią ilość mąki. Szpinak oraz pomidorki blendujemy na gładką masę. Dodajemy po łyżce oliwy do każdego z ciast oraz pomidorki i szpinak. Do każdej mieszanki dodajemy także szczyptę soli. Zaczynamy wyrabiać każde ciasto. Zagniatamy je delikatnie, aż będzie jednolite i elastyczne. Jeśli ciasto wydaje się za suche- dodajemy łyżkę wody, jeśli jest za rzadkie- dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto powinno z łatwością odchodzić od ręki, jednak nie może być zbyt twarde. Ugniatamy każde z ciast około 5 minut, a następne odstawiamy, by odpoczęły pod ściereczką około 20 minut.

 

Farsz:

- 200 gram sera ricotta

- 2 ząbki czosnku

- 100 gram suszonych pomidorów

- kilka listków świeżej bazylii

- świeżo mielony pieprz

- sól

- 1 łyżka oliwy

 

Dodatkowo:

- 50 gram parmezanu

- 50 gram masła

- kilka suszonych pomidorów i liści bazylii do maślanej polewy

 

W misce umieszczamy ser ricotta, na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy drobno pokrojone pomidorki, czosnek oraz liście bazylii do momentu, aż składniki się zarumienią, a bazylia będzie chrupiąca. Następnie przekładamy składniki na deskę do krojenia i czekamy chwilę, aż wystygną. Nożem siekamy dodatki na drobne kawałki i dodajemy do sera. Całość doprawiamy jeszcze szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu.

 

Ciasto białe dzielimy na dwie równe części. Obie wałkujemy na grubość około 3 milimetrów. Następnie na tą samą grubość wałkujemy ciasto czerwone oraz zielone. Każde rozwałkowane ciasto powinno mieć długość około 14 cm. Nożykiem do pizzy (może być też zwykły) kroimy ciasto zielone, czerwone oraz jedno z białych na paski o szerokości około 1 cm.

Podsypujemy od spodu mąką pozostałe w całości białe ciasto i smarujemy z wierzchu odrobiną wody. Przyklejamy paski od lewej strony- zielony, biały, czerwony- na całą długość naszego białego ciasta. Na koniec wałkujemy całość, aby kolory dobrze się ze sobą połączyły. Powinniśmy uzyskać grubość około 3-4 milimetrów.

 

Ciasto odwracamy kolorową stroną do dołu (tak, aby ładnie było widać kolory po ugotowaniu) i nakładamy po jednej łyżeczce farszu, zostawiając przy tym zapas około 2 cm na około. Następnie zawijamy ciasto od góry, tak by w całości zakrywało nasz farsz i sklejamy brzegi. Radełkiem do ravioli wycinamy ładne kwadraciki. Odkładamy je na oprószoną mąką ściereczkę.

W garnku gotujemy wodę, dodajemy szczyptę soli.

Międzyczasie na patelni roztapiamy łyżkę masła, dorzucamy kilka listków bazylii oraz kilka suszonych pomidorów i podsmażamy około 2 minut.

Ravioli gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia.

Wykładamy na talerz, polewamy masłem z bazylią i suszonymi pomidorami. Dodajemy też odrobinę świeżo mielonego pieprzu oraz parmezanu.

tvnpix