Martyna Chomacka KRAB POMIDOROWY CHILLI

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Martyna Chomacka  KRAB POMIDOROWY CHILLI
MasterChef 

 

-2 świeże kraby

-pół kg pomidorków koktajlowych

-olej roślinny

-czosnek

-chilli świeże

-czosnek

-szalotka

-sól i pieprz

-cukier

-cytryny

-limonki

-imbir

-ketchup

-sos sojowy

 

Z czosnku, szalotki, chilli, imbiru i odrobiny oleju robimy pastę. Proporcje składników wedle upodobań. Wszystko blendujemy na gładką masę. W piekarniku pieczemy pomidorki w 180 stopniach przez około 20 minut. Następnie pastę, (około 5 łyżek pasty) przesmażamy na patelni, dodajemy do niech upieczone pomidorki i blendujemy tak, aby kawałki pomidorów były dość spore i wyczuwalne. Wlewamy do sosu około pół szklanki wody, redukujemy. Dodajemy ketchup i odrobinę sosu sojowego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodajemy starty imbir (jeśli jest jeszcze taka potrzeba) i sok z cytryny oraz limonek do smaku.

W międzyczasie oczyszczamy i dzielimy kraby na kawałki. Dodajemy je do sosu i gotujemy około 8 minut. Podajemy.

 

 

KRAB W PIEPRZU CZARNYM I SYCZUAŃSKIM

 

-2 świeże kraby

-łyżka pieprzu seczuańskiego

-3 łyżki pieprzu ziarnistego czarnego

-czosnek

-sos ostrygowy

-sos sojowy jasny

-sos sojowy ciemny

-czosnek

-szalotka

-imbir

-cukier

-cytryna

-limonka

 

Na tłuszczu przesmażamy drobno pokrojoną szalotkę z dwoma rodzajami pieprzu. Dodajemy z 3 ząbki czosnku i chwilę smażymy. Wlewamy około 4 łyżki sosu ostrygowego, 3łyżki sojowego ciemnego i 2 jasnego. Dodajemy szklankę wody i redukujemy. Doprawiamy do smaku imbirem cukrem i sokiem z limonki lub cytryny.

W międzyczasie oczyszczamy i dzielimy kraby na kawałki. Dodajemy je do sosu i gotujemy około 8 minut. Podajemy.

 

SAŁATKA Z OGÓRKA

 

-6 małych ogórków świeżych

-imbir marynowany młody

-orzechy candlenut

-szczypior

 

dressing:

-cytryna

-olej sezamowy

-cukier

-ocet ryżowy

 

Ogórka kroimy na cienkie paseczki obieraczką do warzyw. Dodajemy do niego posiekane drobno ale nie za drobno orzechy, szczypior, imbir i polewamy wszystko dressingiem. Podajemy razem z krabami.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix