Martyna Chomacka - Mus, ciasto kruche

_JW_9627Martyna 10A.jpg
_JW_9627Martyna 10A.jpg

Martyna Chomacka

Mus kawowy z sosem z buraka i czekolady

-Śmietana 36%

-Cukier

-Młode Buraki

-Gorzka czekolada

-Kawa rozpuszczalna

-masło

Śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy cukier. Kiedy śmietana jest sztywna odstawiamy na bok. W małej miseczce zalewamy gorącą wodą (około 50ml) kawę rozpuszczalną, około 4 łyżki i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie ścieramy na tarce buraki i następnie wyciskamy z nich sok przez gazę. Wlewamy sok na patelnię, dodajemy 4 kostki gorzkiej czekolady. I redukujemy. Dodajmy cukru wg upodobań oraz na koniec wcieramy pół łyżeczki masła aby sos był błyszczący.

Na koniec wykładamy sos na talerz. Kilka łyżek ekstraktu kawowego mieszamy z ze śmietaną i gotowy mus kładziemy na sosie burakowo - czekoladowym.

Kawowy biszkopt z kremem mascarpone

-4 jajka

-125 gramów cukru

-125 gramów mąki

-4 łyżki kawy rozpuszczalnej

-1 opakowanie mascarpone

-3 żółtka

-4 łyżki cukru, lub więcej jeśli lubimy słodsze

-2 łyżki likieru kawowego

-Kilka malin

Do miksera wrzucamy 4 jajka i w trakcie ubijania dodajemy cukier. Ubijamy długo aż masa stanie się jasna i sztywna. Następnie dodajemy kawę rozpuszczalną i po niej, przesiana mąkę. Delikatnie wprowadzamy tak aby masa nam nie opadła. Gotową masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Po 20 minutach wkładamy drewniany patyczek aby sprawdzić czy biszkopt jest już upieczony (będzie idealny w chwili kiedy patyczek nie będzie już wilgotny.

W czasie kiedy biszkopt się piecze w misce ubijamy mikserem mascarpone z żółtkami, cukrem i likierem.

Na koniec kroimy prostokątny kawałek biszkoptu, wykładamy na niego krem z rękawa cukierniczego i dekorujemy świeżymi malinami. Można posypać gorzkim kakao przesianym przez sitko.

Ciasto kruche z kawową ricottą, kawową galaretką i słonymi orzechami pecan

-300 gramów mąki

-200 gramów masła

-100 gramów cukru

-100 gramów orzechów pecan

-2 łyżki miodu

-Szczypta soli

-Opakowanie ricotty

-Kawa

-Agar – 2 gramy

Robimy ciasto kruche. Do miski wrzucamy mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę. Wyrabiamy dość szybko i kiedy ciasto jest w miarę zbite i jednolite, zawijamy je w folię i wkładamy na 10 min do zamrażalki. Po tym czasie wyjmujemy je i wyklejamy nim małe tartaletki. Wkładamy je na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego na 190-200 stopni.

W tym czasie robimy ricottę. Do miski wrzucamy ser, świeżo parzone espresso doppio (ale wystudzone) oraz łyżkę cukru pudru i mieszamy. Odstawiamy do lodówki

Następnie parzymy filiżankę mocnej kawy i przelewamy ją do rondelka. Dodajemy cukier i 2 gramy agaru oraz gotujemy i mieszamy dopóki agar się zupełnie nie rozpuści. Gotową kawę przelewamy na sylikonowa mate i wkładamy na 20 minut do lodówki.

Ostatnim elementem są orzechy. Wrzucamy pecany na rozgrzana patelnię i chwilę je prażymy. Dodajemy następnie do nich miód i szybko je mieszamy by się nie skleiły ze sobą. Posypujemy je odrobiną soli i odkładamy na bok.

Na koniec wykładamy 2 łyżki kawowej ricotty na talerz, pomiędzy nie kruszymy jedną z naszych tartaletek, na kruszonkę wykładamy orzechy a na ricottę cienka warstwę naszej galaretki. Gotowe.

podziel się:

Pozostałe wiadomości