Martyna Chomacka Polędwiczka wieprzowa z sosem z chorizo i bobem

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Martyna Chomacka  Polędwiczka wieprzowa z sosem z chorizo i bobem
Martyna Chomacka Polędwiczka wieprzowa z sosem z chorizo i bobem 

 

-Polędwiczka wieprzowa

-Bób

-2 jabłka

-Tymianek

-Masło

-Chorizo

-Cebula

-2 marchewki

-6 liści laurowych

-Białe wino

-6 pomidorków koktajlowych

-Nać pietruszki

-Olej rzepakowy

-Białe wino

-Sól i pieprz

-cukier

 

Polędwiczkę marynujemy w oliwie z tymiankiem solą i pieprzem. Odstawiamy.

Na patelni podsmażamy 3 sztuki chorizo pokrojonego w plasterki, kiedy wytopi się z niego tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, 5 liści laurowych, 2 marchewki obrane i pokrojone w plasterki i smażymy kilka minut. Kiedy wszystko się skarmelizuje i przejdzie smakiem zalewamy wszystko 200 ml białego wina i odparowujemy. Po kilku minutach dolewamy wodę, około ¾ szklanki wrzątku i redukujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. W chwili kiedy zostanie nam ze wszystkiego około ½ szklanki sosu, ściągamy go z palnika, przecedzamy i odstawiamy na bok.

Do blendera wrzucamy dużą nać pietruszki, zalewamy szklanką oleju, wciskamy odrobinę cytryny i blendujemy. Później przecedzamy przez gazę i odstawiamy na bok. Tak powstała oliwa pietruszkowa.

Następnie gotujemy bób przez 3-5 minut we wrzątku z odrobiną soli i cukru, później odcedzamy i  hartujemy w zimnej wodzie. Obieramy bób po 5 minutach z łupinek. Posypujemy odrobiną soli.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je razem z tymiankiem na rozgrzaną patelnię z masłem  i cukrem. Karmelizujemy tak długo aż jabłka będą miały brązowawe krawędzie i będą miękkie ale ciągle al dente. Na koniec skrapiamy je odrobina soku z cytryny aby zachowały swój kolor.

Wyciągamy polędwiczkę z oliwy, ocieramy z nadmiaru i kładziemy na rozgrzanej, suchej, patelni. Obsmażamy z każdej strony i kiedy boki będą ładne i brązowe, wrzucamy na patelnię masło, tymianek i delikatnie bastujemy. Po dwóch minutach wkładamy na 5 min do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Później wyciągamy z piekarnika i pozwalamy mięsu odpocząć przynajmniej 10 minut przed przekrojeniem i podaniem.

Wykładamy na środek talerza jabłka i bób .Po obu stronach wylewamy sos chorizo i oliwę chorizo. Obok wykładamy dwie porcje polędwiczki przekrojonej tak, aby było widać stopień wysmażenia mięsa. Na górę kładziemy kilka plasterków chorizo. Dekorujemy wszystko odrobiną oliwy pietruszkowej.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix